Петкова: Китайска корпорация прояви интерес към АЕЦ Белене

Компанията CNNC е депозирала писмото в НЕК в средата на февруари

15:31 | 16 март 2018
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Китайската държавна ядрена корпорация CNNC официално е депозирала писмо за интерес към проекта за АЕЦ "Белене", съобщи енергийният министър Теменужка Петкова по време на парламентарния контрол, предава Investor.bg.

Компанията е депозирала писмото в Националната електрическа компания (НЕК) в средата на февруари.

Петкова припомни, че и към финансирането на проекта Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) също проявява интерес, но има доста условности как той ще бъде структуриран финансово, каква ще бъде възвръщаемостта и печалбата му.

"Такъв проект изисква сериозна инвестиция, но и много добро структуриране, за да може да върне инвестициите, които са направени", допълни още енергийният министър.

я посочи, че писмото от китайската корпорация ще бъде включено в пътната карта за проекта, която Министерството на енергетиката готви по искане на Народното събрание. Документът трябва да бъде внесен до 30 юни.

От думите на Теменужка Петкова в пленарната зала стана ясно още, че оборудването за АЕЦ "Белене" вече е на площадката на бъдещата централа. Строят се нужните навеси, които да защитят съоръженията, съхранявани на открито, от неблагоприятните метеорологични условия.

По проекта България вече е похарчила 3 млрд. лева - за площадката и оборудването. Той също така е нотифициран пред Европейската комисия през 2007 г.

"Всички предпоставки са налице, че това е тема, която е на дневен ред и която трябва да решим с широк консенсус", допълни Петкова.

Заради направените разходи в енергийното министерство се работи активно, увери ресорният министър.

"Не бихме искали да се повтори историята със старото оборудване, което престоя 20 години на площадката на АЕЦ "Белене", след което го върнахме обратно за жълти стотинки. Категорично - подобна грешка не трябва да допускаме", каза още Теменужка Петкова.

Китайската CNNC е държавна компания, управлявана директно от централното правителство на страната. Тя е създадена през 1955 година и е първата компания, която е построила ядрена централа на територията на Китай, става ясно от сайта на китайската корпорация.