Българското вино претърпя огромна еволюция по отношение на качеството

Емил Коралов, издател и мениджър на DiVino.bg, В развитие, 05.03.2017

19:25 | 5 март 2018
Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Когато започнах да се занимавам професионално с вино като част от сомелиерско списание – през 1999, качеството на българските вина бе изключително ниско. Качествените вина бяха много малко, а внос почти нямаше. Това се дължеше на кризата в икономиката след разпада на Източния блок, както и на това, че изгубихме множество пазари.

Това посочи в студиото на „В развитие“ с Вероника Денизова издател и мениджър на DiVino.bg Емил Коралов.

В последствие обаче нещата се променят и то значително. За това спомага и развитието на пазарната икономика, като вместо един Винпром с няколко клона, в момента има над 200 регистрирани винарски изби, 40 от които произвеждат вино с много добро качество, посочи гостът в студиото.

Секторът се разви много, най-вече в качествено отношение.“

В момента, отчете Коралов, силата на българската винена индустрия е основно в производството на червено вино, но не защото то се консумира значително повече от бялото, каквато тенденция е имало преди.

Причината се крие в традициите ни в производството именно на червено вино, които датират от векове, докато бялото вино е било де факто непознато на нашите географски ширини.

Винопроизводството далеч не е лесен бизнес. Не е толкова лесно да излезеш на печалба, което бива доказано от множеството фалиращи или постоянно сменящи собствеността си изби, каза още Коралов.

В разговора бяха дадени подробности за класацията на DiVino, селектираща най-добрите български вина.

Как може да се повиши популярността на българското вино на световните пазари?

Повече вижте във видеото.