Жалба на еколози срещу Северен поток 2 влезе в съда в Германия

Преди време Берлин даде зелена светлина на проекта

15:24 | 5 март 2018
Съоръжение, инспектиращо газовите тръби на строителна площадка по трасето на Северен поток. Снимка: north-stream.com
Съоръжение, инспектиращо газовите тръби на строителна площадка по трасето на Северен поток. Снимка: north-stream.com

Жалба на германската екологична организация Nabu срещу проекта „Сверен поток 2“ e влязла официално във Висшия административен съд в Грайфсвалд, федерална провинция Мекленбург-Предна Померания, предават германските и световни медии.

От съдебната институция посочват, че не биха могли да кажат колко ще се проточи разглеждането на документа и дали ще се стигне до завеждане на дело, като със жалбата следва да се запознае и ответната страна – изпълнителят на проекта, който да формира собствена позиция.

Екологичната организация излезе с позиция по „Северен поток 2“ през януари, като заяви, че тръбата представлява „климатично-политическа задънена улица“, заплашва екологичната система в Балтийско море и „забива клин“ в солидарността и доверието в рамките на ЕС.

Проектът за изграждането на „Северен поток 2“ предвижда строителството на две газови тръби с общ дебит от 55 млрд. куб. метра газ годишно, които да минават по дъното на Балтийско море от крайбрежието на Русия до това на Германия. Планирано е новият тръбопровод да минава паралелно до тръбите на „Северен поток-1“. Проектната му стойност е €9,5 млрд.

В средата на декември пък се разбра, че е било издадено първото разрешително за строеж на тръбата в района на континенталния шелф по бреговете на Германия. Разрешението за строителство в 35-километровия крайбрежен участък в района на Балтийско море бе издадено от управата на град Щралзунд в провинция Мекленбург-Предна Померания.