Южна Корея изпраща делегация в Северна Корея за възстановяване на диалога между Вашингтон и Пхенян

Визитата ще продължи 2 дни, а след това делегацията ще посети и САЩ

13:53 | 4 март 2018
Снимка: KPPA/Pool via Bloomberg
Снимка: KPPA/Pool via Bloomberg

Южна Корея ще изпрати официална делегация на двудневна визита в Северна Корея, започваща в понеделник, обяви президентството на страната днес. Действието идва, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп намекна, че е готов на преговори с Пхенян.

Делегацията ще се състои от 10 души и ще бъде водена от директора на Службата за национална сигурност Чун Ею-йон и шефа на националното разузнаване Су Хун, който е един от ветераните в преговорите със Северна Корея. Посещението е част от усилията за намаляване на напрежението на Корейския полуостров, както и за организиране на разговори между Северна Корея и САЩ. След визитата делегацията ще посети и САЩ, където ще уведоми американски официални лица за резултата от разговорите с Пхенян. Те ще бъдат координирани тясно и с Япония и Китай.

От своя страна Северна Корея посочи, че няма да започва преговори със САЩ и намекна за предстоящи съвместни военни учения на Южна Корея и САЩ, предупреждавайки, че те могат да срещнат ответни мерки.

Съветник по сигурността на южнокорейския президент е обявил, че ученията ще се проведат следващия месец, посочва информационната агенция Yonhap. Те са били забавени заради Олимпиадата в Пьонгчанг и Параолимпийските игри.

По време на годишната вечеря на престижната журналистическа организация Gridiron club Доналд Тръмп обяви, че Съединените щати са готови на преговори с Пхенян, но само ако се откаже от ядрените оръжия. Не е ясно дали американският президент се е шегувал или дали се подготвя официална среща между САЩ и Северна Корея.