Сделката за ЧЕЗ е пример за пазарна манипулация

Даниела Петкова, предс. на ПОК Доверие, В развитие, 01.03.2018

15:05 | 1 март 2018
Снимка: Martin Divisek/Bloomberg
Снимка: Martin Divisek/Bloomberg

Около сделката за активите на ЧЕЗ бяха прекрачени всички законови граници, в това число и регламентите, свързани със специални изисквания за оповестяване на вътрешни информации за публични компании.

Това посочи в ефира на „В развитие“ с водещ Делян Петришки председателят на ПОК „Доверие“ Даниела Петкова.

„Струва ми се, че всичко това, което се случи и с двете публични дружества, увреди техните интереси, увреди и интересите на инвеститорите, което съвсем резонно се отрази и на акциите на дружеството на борсата."

Това се случва, смята Петкова, защото дялове в дружеството имат и не само големи, институционални инвеститори, а и малки, частни такива.

„Съвсем нормално е те да се почувстват притеснени. Има си начин, по който таква сделка бъде оповестена.“

„В държава с развит капиталов пазар няма как подобно нещо да се случи, или ако се случи, то би било санкционирано много сериозно“, категорична е тя. 

„Смятаме да свикаме общо събрание на акционерите, на което мажоритарния собственик, в случая продавача, да обясни защо не предоставя информация съгласно правилата не на нас, а на цялата общественост през БФБ.“

Освен това, добави Петкова, ще бъде поискано да се разбере какво ще е бъдещето на компанията, как ще се промени пазарната й стойност.

„Няма как да очакваме, че подобна ситуация няма да се отрази върху представянето на дружеството.“

Следва да се отбележи, че в своя позиция, изказана пред Bloomberg TV Bulgaria Комисията за финансов надзор (КФН) заяви, че около казуса не са били установени пазарни злоупотреби заради говоренето около сделката. По време на изслушване в енергийната комисия в парламента ресорният министър в оставка Теменужка Петкова пък заяви, че „напрежението около сделката за ЧЕЗ България ескалира и обстоятелствата около нея бяха преувеличени, което наложи и промяната на позицията на държавата по казуса".