Вниманието на Telenor не е насочено към разразстване

Сигве Бреке, гл. изп. директор на Telenor

15:09 | 27 февруари 2018
Автор: Иван Николов
Сигве Бреке, гл. изп. директор на Telenor по време на Световния мобилен конгрес в Барселона. 27 февруари 2018. Photographer: Angel Garcia/Bloomberg
Сигве Бреке, гл. изп. директор на Telenor по време на Световния мобилен конгрес в Барселона. 27 февруари 2018. Photographer: Angel Garcia/Bloomberg

Норвежкият мобилен оператор Telenor е получил предложение за бизнеса си в Централна и Източна Европа, каза директорът на компанията Сигве Бреке в интервю за Bloomberg по време на конгреса в Барселона.

Засега  компанията няма да се фокусира върху разрастване, каза още Бреке. Чуйте повече във видеото.

Индустрията на безжичните комуникации залага на новите технологии като виртуална реалност, изкуствен интелект и блокчейн да й помогнат да създаде нови продукти и свежи приходи на фона на намаляващите традиционни продажби, съобщава Bloomberg. Тя разчита на надеждата, че AI може да помогне мрежите да станат по-ефективни като прогнозира по-точно търсенето и намали разходите като замести хората в колцентровете.

Telefonica вече използва блокчейн технология, за да продава кредити в Германия. VR устройствата от няколко години са на конгреса в Барселона, но остават в нишата на видеоигрите. Амбицията на производителите на устройства е продуктите им да станат по-мощни, по-малки и по-леки.

Повечето компании за мобилни телефонни услуги се прицелват към 2020 за старт на експлоатация  на новото поколение мрежи 5G, но са изправени пред предизвикателства като високи мрежови стандарти, високи цени за радиочестотен спектър и смущения при дъжд, дървета и мъгла.

Световният мобилен конгрес /Mobile World Congress (MWC)/ в Барселона, Испания е най-голямото изложение на индустрията, посещавано от над 100000 души, на което се представят най-новите смартфони, устройства за изкуствен интелект и автономни дрони, произведени от над 2300 компании.

Четете още: Плановете на Deutsche Telekom за 2018, интервю с Тим Хьотгес, гл. изп. директор Deutsche Telekom.