Airbnb осъзнава отпечатъка си върху жилищния пазар

Компанията създава програма за лоялни клиенти

13:06 | 24 февруари 2018
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Компанията за кратсокрочни резервации на жилища Airbnb има спорове с регулаторите в цял свят, но главният изпълнителен директор Браян Чески заяви, че започва да осъзнава отговорността си по отношение на влиянието на компанията върху жилищните пазари и кварталите, пише Investor.bg.

„Мисля, че всяка година имаме усещането за още по-голяма отговорност, отколкото предишната година“, каза Чески. Мнението му представлява рязко развитие за компанията, която само преди няколко години се определяше като пасивна технологична платформа, която не е отговорна за предлаганите домове и за начина, по който те се използват.

„Когато Airbnb беше създадена преди 10 години, съществуваше мнение, че не може да си отговорен за случващото се на платформата ти. Променихме гледната си точка“, заявява главният изпълнителен директор на Airbnb.

Положението със сигурност е различно за Airbnb спрямо началото й, като сайт за наеми на въздушни матраци в жилищата на непознати. Чески разкри, че приходите на Airbnb са нараснали с над 50% от края на 2016 г. до края на 2017 г.  Приходите на Airbnb са достигнали миналата година 2,5 млрд. долара, от които около 1 млрд. долара са били постигнати през четвъртото тримесечие.

Чески говори пред Ройтерс по време на събитие в централата на Airbnb в Сан Франциско, на което компанията обяви нови услуги за привличане на повече пътуващи от луксозния сегмент на пазара и представи голям редизайн на 4,5-те милиона обяви за имоти, за да улесни туристите да откриват това, което им е необходимо.

Сред нововъведенията са по-видно място за хотелите на сайта, програма за лоялни клиенти и възможност гостите да открият подслон, който отговаря на бюджета и вкусовете им, пише Bloomberg.

Чески показа също нов вид настаняване, наподобяващо на хотелите, неречено Airbnb Plus. Луксозните жилища ще бъдат посещавани от инспектор, който ще определя дали те отговарят на изискванията – от чисти кърпи до работещи домакински уреди и зареждане на кухнята в дома със селекция от чайове и кафета по подобие на хотелите.

Чески представи също нова луксозна марка, наречена Beyond by Airbnb. Редица луксозни жилища, имения и пентхаус ще бъдат налични за потребителите през пролетта.

Мерките целят да привлекат бизнес от сайтовете за резервация на пътувания Expedia и Booking Holdings. Тъй като Airbnb взема много по-ниски комисионни, те могат да се окажат много ефективни.

Airbnb от дълго време има конфликтни отношения с „хотелския картел“. Запасите от хотелски стаи на сайта в минали години бяха неразличими на фона на предлаганията на жилища под наем. Но миналата година хотелските стаи са се увеличили шест пъти, сочат данни на компанията. Платформата в момента предлага за наемане 204 хил. стаи в хотели и пансиони.

Скоро Airbnb ще позволи на хората да търсят хотелски стаи в нова  категория, наречена Boutique. Компанията съобщи, че ще контролира обявите и си парнтира със SiteMinder, която предлага софтуер за резервации на около 28 хил. хотела в цял свят.

Чески заяви, че компанията е ограничила основния си бизнес с отдаването на жилища под наем, за да постигне печалба миналата година, която да инвестира в нови продукти и технологии. Част от мерките са включвали изчистването на проблематични домакини и гости, единичен процент от общия брой потребители, „които стават много скъпи“, тъй като Airbnb обикновено обезщетява хората с лоши преживявания, каза Чески.

С оценка от 31 млрд. долара Airbnb от години е смятана за претендент за първично публично предлагане, но Чески заяви, че компанията няма да стане публична тази година, отчасти заради напускането този месец на главния финансов директор Лорънс Тоси. Все пак Чески смята, че Airbnb ще завърши подготовката за IPO до края на годината, включително като наеме нов главен финансов директор и привлече повече независими директори.

Според Чески друга задача е да се гарантира солидно разбиране как бизнесът на Airbnb може да промени кварталите и жилищните пазари, „преди да започнат да ви гледат с гигантска лупа“ на публичните пазари.

Компанията води битка с регулаторите в градове от Берлин до Париж и Маями, но конфликтът в родния й град Сан Франциско е сред най-тежките. „Не искаме историята в Сан Франциско, която беше една от най-трудните в последните седем години, да се случва във всеки град“, категоричен е Чески.

Миналия май Airbnb разреши съдебния си спор със Сан Франциско, който беше свързан с местна наредба, забраняваща на компаниите за отдаване на жилища под наем, да вземат резервации от домакини, които не са регистрирали надлежно дома си.

Airbnb обаче все още води дела с властите в Санта Моника, Калифорния и Маями.