Как Саудитска Арабия опитва да привлече чуждестранни инвестиции

Коментар на Зияд Ауад, основател и главен изпълнителен директор на Awad Capital

15:38 | 22 февруари 2018
Обновен: 15:59 | 22 февруари 2018
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Зияд Ауад, основател и главен изпълнителен директор на Awad Capital коментира реформите в Саудитска Арабия пред Юсеф Гамал Ел-Дин от Bloomberg.

По повод последните предприети стъпки за привличане на чуждестранни инвестиции в Саудитска Арабия Ауад коментира, че както одобрените мерки за финансово преструктуриране, така и приетите процедури за постигане на споразумение, са със сигурност "още една стъпка в правилната посока". Законът за несъстоятелност насърчава предприемачеството и създава рамка за поставянето на компании във фалит и отнемането на активите им, каза още той.

Въпреки очаквания в резултат от реформите краткотраен болезнен период особено в сектора на потреблението инвеститорите ги възприемат като положителни. "Инвеститорите следят Саудитска Арабия много внимателно и се стремят да бъдат много избирателни в това къде влагат, както в акции, така и в дълг", коментира икономистът.

Зияд Ауад коментира, че на фона на скъпите като цяло кредитни пазари в глобален план през последните години кредитите в региона на Персийския залив предлагат повече дългосрочна стойност, изложена обаче под влиянието на увеличенията на лихвите от Фед и геополитическите рискове.

Целия коментар чуйте във видеото.