Най-интересното от Световния икономически форум в Давос

Джо Уайзентал и Саймън Кенеди от Bloomberg с анализ на най-доброто от Икономическия форум в Давос

13:55 | 22 януари 2016
Обновен: 14:07 | 22 януари 2016
Автор: Ирина Илиева
Дейвид Камерън на Световния икономически форум
Дейвид Камерън на Световния икономически форум

Аз съм Джо Уайзентал. Тук съм с колегата ми Саймън Кенеди, за да говорим за най-интересните неща, които бяха казани в Давос и разбира се, трябва да започнем с Китай.

Китайският вицепрезидент съобщи пред Bloomberg News някои много интересни неща – няма да има голяма девалвация на юана; ще продължат да се грижат за китайските борсови инвеститори, така че за хората, притеснени за влиянието на китайските финансови пазари - в Давос се чуха успокоителни думи.

Рей Далио от Bridgewater и Гари Коун от Goldman Sachs говориха за това дали търпението е добродетел за председателя на Фед Джанет Йелън, която трябва да бъде много внимателна с повторно вдигане на лихвените проценти след това от декември, за да могат да останат ниски по-дълго време.

Като че ли никой не излезе да каже, че Джанет Йелън е допуснала огромна грешка, но хората определено не мислят, че е добра идея процентите да се вдигат бързо. Освен това, в сферата на публични политики, главният икономист на Citigroup Вилъм Боутър каза, че САЩ са най-неподготвени за огромните промени, които предстоят, защото технологични промени ще допринесат за неравенство, което ще изисква данъци и промени в национализираното здравеопазване и заради американската политическа безизходица вероятно няма да стигнем дотам.

Като стана дума за безизходица, получихме важно съобщение от премиера на Великобритания Дейвид Камерън, който каза, че противопоставянето на Brexit, което той започна преди няколко години, подготвяйки референдум за по-късно тази година и препоръчвайки на бизнеса да рекламира ползите от членство в ЕС.

На събитието на Goldman Sachs Джо Байдън говори за значението на инициативата им 10 000 жени и завърши с молба за интервю за работа в Goldman Sachs – традиционен дом за жители на Вашингтон, които имат нужда от работа, като Робърт Рубен и Хенк Полсън, които се движат между Белия дом и Уол Стрийт. Това би искал Джо Байдън.