Гърция ускорява приватизацията

3,5 млрд. евро са целта за 2016 г.

08:50 | 26 октомври 2015
Обновен: 10:53 | 26 октомври 2015
Алексис Ципрас, премиер на Гърция в парламента на 5 октомври 2015 г. Фотограф: Костас Циронис, Bloomberg
Алексис Ципрас, премиер на Гърция в парламента на 5 октомври 2015 г. Фотограф: Костас Циронис, Bloomberg

Възраждането на замрялата приватизационна програма на Гърция може да помогне за възвръщането на доверието на кредиторите след месеци на сериозни спорове.

Гърция планира да отдаде под наем 14 регионални летища, както и да продаде мажоритарния дял в пристанище Пирея преди края на 2015 г. Правителството се опитва да съживи продажбите на държавни активи, които твърдо оставаха под очакванията при гарантирането на предишните спасителни пакети за Гърция. Целта на Атина за 2016 г. е да бъдат набрани 3,5 млрд. евро чрез продажби на активи и концесии. За сравнение страната набра тази сума в рамките на последните 4 години. До края на 2015 г. правителството цели да завърши сделка по отдаването на регионални летища под наем за 1,2 млрд. евро  с немската авиокомпания Fraport. Трябва да бъдат получени и обвързващи предложения за 67% от пристанище Пирея от APM Terminals, China Cosco и International Container Terminal Services.

„Желанието на правителството да продължи приватизацията ще сигнализира на кредиторите неговата надеждност”, каза Теодорос Стаматиу, главен икономист в Eurobank Ergasias SA. „Настоящата приватизационна серия ще сигнализира на чуждестранните инвеститори, че правителството е готово да прави бизнес с международните пазари.”

Финансовите министри на страните членки на еврозоната тази седмица ще разгледат въпроса дали гръцкото правителство е направило необходимите законови промени, необходими за освобождаването на следващите 2 млрд. евро от спасителния пакет.

Инспектори в Атина

ЕЦБ трябва да обяви оценката си за капиталовите нужди на гръцките банки до края на октомври 2015 г. Вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровскис ще се срещне с гръцкия премиер Ципрас в Атина на 26 октомври 2015 г., за да оцени прогреса на Гърция по условията на спасителния пакет.„Най-належащият приоритет е имплементацията на програмата и успешното завършване на първия преглед”, каза Домбровскис.

Средствата, набрани чрез приватизацията, ще бъдат използвани за изплащането на някои от заемите, които Гърция ще получи за банките си, както и за финансиране на инвестиции след най-тежката рецесия в страната от повече от половин век насам. Достъпът до парите от приватизацията беше един от малкото успехи на Ципрас по време на финалните преговори при подписването на споразумението за третия спасителен пакет.

Макар и целите на гръцкото правителство по отношение на приватизацията да представляват прогрес спрямо постигнатото до момента, те са само малка част от исканото. Кредиторите настояват Гърция да набере 50 млрд. долара чрез „значително увеличена приватизационна програма” за трите години, които обхваща споразумението за третия спасителен пакет.