CEZ продължава продажбата на активите си в България

Противно на информацията, разпространена от министъра на енергетиката

16:49 | 19 септември 2017
Обновен: 16:53 | 19 септември 2017
Снимка: Vladimir Weiss/Bloomberg
Снимка: Vladimir Weiss/Bloomberg

Чешкият държавен енергиен концерн CEZ отрича спекулациите, че е прекратил процеса по продажбата на своите активи в България, пише Investor.bg.

Подобна информация бе разпространена в понеделник от българския министър на енергетиката Теменужка Петкова, която говори на събитие пред репортери.

Във вторник обаче говорителят на държавния чешки концерн Роман Газдик заяви пред Bloomberg, че процесът по продажба не е спрян и продължава. Компанията оценява офертите и провежда преговори с потенциални купувачи, посочва Газдик.

CEZ продава електроцентрала и своята дистрибуторска компания в България.

През миналата седмица чешкият вестник Hospodářské noviny писа, че предложенията, които компанията е получила за българските си активи, не са в съответствие с представите ѝ за цената и ако не бъдат увеличени, компанията може да се откаже от продажбата на разпределителната си мрежа и електроцентралата във Варна.

Според „24 часа“ чешката компания е получила пет оферти в размер между 120 до 250 млн. евро за своите активи. Най-високата оферта - приблизително 250 млн. евро, според медията е подадена от ТЕЦ "Бобов дол", чийто собственик - предприемачът Христо Ковачки, участва в наддаването с италиански партньори. Други оферти, получени от CEZ, са от "Енерго-Про", "Приста Ойл", Inercom и Future Energy, която е подала най-ниската оферта – за 120 млн. евро.

Анализаторите на Patria Finance оценяват балансовата стойност на българските активи на CEZ на около 7,5 млрд. крони (290 млн. евро), като компанията може да генерира оперативна печалба (EBITDA) от приблизително 1,3 млрд. евро годишно. Според оценките на Patria чехите са инвестирали около 13 млрд. крони (500 млн. евро) в българските операции.

Чешката компания влезе в България през 2004, придобивайки мажоритарен дял в трите електроразпределителни дружества в Западна България - "Електроразпределение Столично", "Електроразпределение София" и "Електроразпределение Плевен", за сумата от 281,5 млн. евро.

Две години по-късно компанията закупи и въглищната централа ТЕЦ Варна. Чешката компания притежава и два парка за производство на електроенергия от възобновяеми източници.

Заради липсата на екологични инсталации ТЕЦ Варна трябваше да затвори в началото на 2015. Преди това месеци наред собственикът й търсеше, но не успя да намери решение и инвестиции, които да позволят на централата да продължи да работи. ТЕЦ Варна е с инсталирана мощност от 1 250 мегавата и Електроенергийният системен оператор (ЕСО) разчиташе на централата за осигуряване на потреблението в региона през най-натоварените месеци на годината.

През лятото на 2016 CEZ Group заведе и арбитражен иск срещу България с мотива, че не може да защити инвестициите си в страната. "Ситуацията в енергийния сектор е критична и особено що се отнася до ценовите решения на местния регулатор, които в дългосрочен план не отговарят на очакванията при момента на приватизацията", посочиха тогава от чешката компания.

Ако CEZ Group реши да напусне България, те няма да са първият голям инвеститор в сектора, който се изтегля. В края на 2011. E.On се отказа от инвестициите си в Североизточна България и ги продаде на чешката Енерго Про за 133 млн. евро. През 2004 германската компания вложи малко под 141 млн. евро, за да купи 67% от капитала на двете електроразпределителни дружества в областта - във Варна и в Горна Оряховица.