Учени разработват дигитален подпис на българската бира

Чрез него ще може да се следи за качеството и безопасността на напитките

11:16 | 3 август 2017
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Екип от Центъра по биология на храните, СУ „Св. Климент Охридски“ и Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ), съвместно със Съюза на пивоварите в България разработва дигитален подпис на българските бири.

Това е нов инструментален подход за изследване на състава на пивото и структурата на отделните вещества в него посредством ядрено-магнитен резонанс (ЯМР).

Новаторската разработка за дигитален подпис на българските бири, която ще покаже идентичността на всяка търговска марка на родния пазар, е дело на гл. ас. д-р Никола Бурджиев, д-р Сергей Иванов и доц. д-р Силвия Милева.

Научният колектив използва ново поколение апарат за ядрено-магнитен резонанс за изследване на храни и напитки. Посредством дигиталните подписи на съответните марки пивопроизводителите ще имат възможността да следят за качеството и безопасността на напитките и бързо да реагират на нежелани промени във физико-химичните или микробиологични показатели на продуктите.

Българските учени, разработили процедурата се стремят да получат достоверни и повторими спектри на изследваните проби бира. Статистическата обработка на получените данни показва, че на този етап няма различия между произведените от един и същ производител отделни партиди на съответната марка пиво. В същото време е налице добра различимост между изследваните търговски марки и видове бира.

Тези първи резултати предпоставят възможността чрез ЯМР изследвания на пивото да се постигне идентификация на производителя, типа и търговската марка, а в бъдеще да се определят компонентния състав и количествено да бъдат измерени отделните съединения в бирата.