Кирилова за бъдещето на Apple

Компанията ще трябва намери начин да компенсира съкратеното производство на iPhone, каза Елена Кирилова от investor.bg в предаването „В развитие“, 6.01.2016.

18:59 | 6 януари 2016
Автор: Кирил Петков
Елена Кирилова. снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Елена Кирилова. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Търсенето на iPhone ще се забави тази година, въпреки изключително успешната за Apple година. Това каза Елена Кирилова, технологичен редактор на investor.bg в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria. "Прогнозите за компанията, която отчете много добри резултати през последните 12 месеца, не са добри. Причината е, че Apple възнамерява да съкрати с 30% производството на своя ключов продукт iPhone".

„Това означава големи проблеми за нея, защото в момента продуктът носи 63% от нейните приходи. През следващите 12 месеца компанията ще трябва да реши как да компенсира тази крачка“.

Решението се отрази веднага на всички доставчици на Apple, чиито акции започнаха да падат, веднага след обявяването на новината, каза Кирилова.

Останалите продукти на компанията, като Apple Watch, тепърва показват резултат, като технологичният гигант не разкрива никакви данни, посочи журналистът и добави, че са се появили някои анализи, които твърдят, че за първите 6 месеца от пускането на часовника, той е продал 7 млн. броя. „Това е брой, който е много по-голям от всички останали умни часовници на пазара. Apple продължава да доминира“.

„САЩ остава основен пазар на Apple, но компанията, явно, вярва в азиатския пазар на iPhone, защото откри първия си магазин в Сингапур. Apple остава марка от висок клас, предпочитана от богатите хора в азиатските страни“. 

Чуйте още: