Зайкова: В макрорамката има имагинерен оптимизъм

Мика Зайкова за финансовата 2015 в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria, 30.12.2015.

10:04 | 30 декември 2015
Автор: Кирил Петков
Мика Зайкова. снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Мика Зайкова. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Има имагинерен оптимизъм в макрорамката, защото едва ли ще се "случат" заложените числа. Това каза икономистът Мика Зайкова в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria. Говори се, че безработицата ще падне, но тя при нас е структурна, а не обикновена. Страдаме от дефлационен синдром. А инвестиции не можем да привлечем, не по геополитически причини, а заради сивата икономика и корупцията, които са под политически чадър.

„България върви по една наклонена плоскост, която се казва „лесни пари“. Инвестициите са на кота нула. За нас инвестициите са еврофондовете“, каза Зайкова.

„От другата страна, е дълговата спирала. Ние увеличаваме дълговете си, защото си покриваме дефицита с дългове, а не с придобивки от реалния сектор, от печалба“.

Вече три години България е в дефлация, обясни икономистът. „Вярно е, че е написано, че през 2016 година ще излезем от нея, но това не е вярно“, категорична бе събеседничката.

„Няма как да излезеш от дефлацията, без да имаш инвестиции, без износ извън Европа, където има доларова печалба. На нашата витрина няма нови продукти, които да са с по-висока добавена стойност“.

Според Зайкова, не може да се говори за „отлепяне от дъното“ нито през тази, нито през следващата година:

„Очаква се ръстът на БВП за 2015 да бъде около 2,5% до 3% . Това изглежда много добре, но тъй като нашата икономика е развиваща се, на нас ни трябват ръстове на БВП от 6-7% минимум, за да кажем, че започваме да вървим напред и ще се доближим до европейските нива“.

Проблемите, според Мика Зайкова, са и в това, че нашата конкурентоспособност се генерира от ниски доходи и ниска добавена стойност.

„Моите адмирации към Националната агенция по приходите. Те наистина положиха невероятни усилия и повишиха приходите. Но какво направи НАП? НАП извади част от сивата икономика на светло. Не се увеличиха обеми в потреблението“, каза още Зайкова.

Сивата икономика и контрабандата са най-големите бичове на нашата икономика, но те са под политически чадър. Когато се сменя властта, се сменят само шланговете – този, който е на власт взима по-големия шланг, а този, който е в опозиция, по-малкия. Но никой не е капо“.

Зайкова бе категорична, че липсата на електронно правителство и ниските заплати създават условия за корупция и контрабанда.

Чуйте още: