Илиев: Прегледът на активите е подготовка за банковия съюз

Българският бизнес се финансира по коренно различен начин спрямо западните си колеги, каза журналистът.

04:34 | 29 декември 2015
Автор: Александра Попова
Петър Илиев Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Петър Илиев Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Изискването на БНБ българските банки да са стартират процедура за подбор на независими външни лица, които директно да бъдат ангажирани с извършване на дейностите по прегледа на активите в банките е част от плана за присъединяване към единния банков съюз. Това заяви в ефира на „В развитие” по Bloomberg TV Bulgaria заместник главният редактор на в-к „Банкеръ” Петър Илиев. Той говори за прегледа на качеството на активите и отражението им върху банковия сектор.

Проблемът е, че докато на Запад бизнесът се финансира основно чрез акции и облигации, у нас все още става чрез директни заеми, обясни журналистът. Това създава препятствия за адаптиране на методитаката към българските реалности, поясни Илиев. Затова е отнело толкова време изготвянето на критериите за приравняване на качеството на активите, добави той.

Илиев не смята, че това е само про форма процедура, тъй като „след като изобщо са решили да ни дадат шанс да влезем в единния банков надзор, то можем да сме сигурни, че изискванията ще са високи”. Въпреки това той изрази опасение, че едно „престараване” от страна на регулаторите повече ще навреди отколкото ще помогне на родната банкова система. Той обясни, че „някои формални несъответствия могат да начислят допълнителни провизии по активите”, което би ги оскъпило. 

Вижте повече във видеото: