Табаков: През 2015 България има крехък напредък

Георги Табаков, председател на БИФ за икономическата 2015 година в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria, 21.12.2015.

22:03 | 21 декември 2015
Автор: Кирил Петков
Георги Табаков. снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Георги Табаков. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Макар да е още рано да се говори за рестарт на икономическия растеж, все пак макроикономическите данни са добри. Въпросът е дали тази тенденция ще се запази. Това каза Георги Табаков, председател на Български икономически форум, в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria, 21.12.2015.

По думите му фактът, че петролът прави 11 годишно дъно, "следваше да се отрази добре на българския пазар, но очевидно има монополно положение на и за крайния потребител цените, за съжаление не падат“.

"В някаква степен, на финансовия министър не му е добре, защото миналата година е смятал различните приходи на цена около 100 долара за барел, а сега е около 34", каза още Табаков. "Държавата би могла да се намеси малко повече на пазара на горива, за да види къде отиват свръхпечалбите и дали се плащат всички данъци върху тях".

По думите на специалиста тази година макроданните са добри, но "въпросът е да бъде запазена тенденцията". Той подчерта, че "за съжаление е рано да се говори за рестарт на икономическия растеж. Балансът в България е много крехък": 

"Още не сме изконсумирали докрай всички негативни ефекти от фалита на КТБ. А и държавата прави някои странни ходове, например данък "Уикенд". Той е нещо, което не толкова ще натовари финансово бизнеса, и не толкова ще докара големи приход на бюджета, но ще натовари административно бизнеса".

"От гледна точка на инвестиционна активност 2015 със сигурност е по-добра от 2014. За това казвам, че има един крехък напредък, който трябва да се надяваме да се запази. Според мен може много повече. Въпросът е, че се дават много противоречиви сигнали и за жалост те идват от много важно място – министерството на финансите".

Като фактори, които влияят на икономиката ни през 2015, Табаков посочи европейските фондове и цената на петрола.

"Сравнително успешното привършване на миналия период и очевидното желание и ентусиазъм на държавата да започне програмите и проектите по новия период".

Твърдението, че икономиката ни „губи имунитета си“, разчитайки толкова много на европейски пари, Табаков каза, че "от гледна точка на пазара, тази теза е правилна, но има един голям проблем, който още не е решен от администрацията - постоянното подозрение, че не се разходват правилно, прозрачно и честно парите. Това води до изкривяване на пазара и фаворизиране на едни икономически субекти, спрямо други. Но смятам и, че ако премахнем европейските фондове, ни чака много лошо бъдеще".

По повод бежанската криза и влиянието й върху Европа и икономиката на България, Табаков каза, че „Европа не иска да разбере че е прекалено социална“.

„Няма как да издържи схемата, при която 5% от населението на света, получава над 50% от социалните блага на планетата. Това са данните. На всеки ще му се поиска да стане част от това. те е схемата, по която идват тези хора. Те са икономически емигранти. Тези, които държат да ги наричат „бежанци“ да бъдат така добри да задържи тези хора, както са правилата на ООН, в съседните на конфликта държави. Нито България, нито Унгария, нито Германия са съседни на конфликта“.

Табаков заяви, че по този начин проектът Европейски съюз става финансово нестабилен. Европейската икономика ще рухне.

„Не са прави тези, които казват, че този приток на хора е капитал. Първо, това е необразован капитал. Трябва да вкарате огромни количества пари, за да го образовате. Най-малкото, за да започнат да разбират езика на съответната страна. Второ, вие не можете да си позволите дълго време да им плащате всички социални придобивки – медицинска помощ, помощи за безработни и т.н.“

Ако Великобритания реши да напусне ЕС, то това би било „знак за начален разпад“, каза икономистът. „Но Великобритания винаги е имала малко по-различна позиция. Обикнено е използвала своята сила, защото Великобритания е една от основните световни сили, за да си поставя своите условия, и от време на време, дори да си извоюва по-благоприятни условия за себе си в сравнение с останалите старини в ЕС“.

По думите му, Великобритания постъпва добре и се надява „да успее да накара и останалата част от Европа, особено Германия и Франция, да помислят малко повече върху социалния вектор“.

„След финансовата криза вървят нагоре страните, в които има не толкова силен социален вектор – САЩ и в Европа – Великобритания“, заключи Табаков.