Мутафчиев: Работим за още 100 места по Мелпомена

Институциите трябва да се уважават, а трудът на администратора да се цени повече, смята актьорът

10:30 | 25 декември 2015
Автор: Кирил Петков
Христо Мутафчиев. снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Христо Мутафчиев. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Трябва да се търсят и други форми на финансиране, а не само да се разчита на държавата. Това каза Христо Мутафчиев, актьор и председател на съюза на артистите в България в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria. Национална програма „Мелпомена“ е изключително перспективна и успешна. Тази година с Министерството на труда и социалните грижи е договорено увеличение на броя финансирани от държавата работни места за млади актьори до 200, но се работи за още сто места.

По думите на актьора, институциите трябва да се уважават, а трудът на администратора да се цени повече, защото повечето хора „нямат представа какво значи да се опиташ да договориш 10 млн. лв повече за ресора, в който ти работиш и то като говориш с някой, който ти казва – чакай сега, култура, това какво беше“.

„През всички тези години, нито едно правителство не дойде да каже: тези две години приоритет са образование и спорт, а другите две - здравеопазване и отбрана. Не, всичко е приоритет! И, който има по-дебели връзки, се обажда и казва... Това е проблемът. Как един не каза: хайде да налеем пари, да направим един добър план за развитие на тези сфери“.

Мутафчиев каза, че договорените 10 млн. лева повече от бюджет 2016 са забележителна победа на Вежди Рашидов, но „трябва да се търсят и други форми за финансиране, а не само да се разчита на държавата, на която дори не плащаме и ДДС“.

Програма „Мелпомена“ е изключително добре работеща и перспективна програма, която позволява на млади хора да работят в театрите, каза Мутафчиев.

„Не всички театри имат възможност да наемат млади хора, които завършват НАТФИЗ. Нямат финансова възможност да си окомплектоват екипа си. НП „Мелпомена“ им дава таза възможност, защото заплащането на труда на тези хора става през социалното министерство“.

По думите на председателя на Съюза на актьорите, вече има впечатляваща успеваемост в рамките на програмата: „150 човека вече работят твърдо в театрите в цялата страна“. Той подчерта, че откакто е започнала тази програма, от преди 10 години, назначените по нея актьори са направили вече между 15 – 20 роли в извънстоличните театри, в които работят.

Тази година броят на хората, които ще работят по проекта е увеличен от 150 на 200, каза Мутафчиев, но изтъкна, че исканата допълнителна бройка, която чака одобрение е за осигуряване на възможност да бъдат назначени още 100 актьора.

На въпроса дали му тежи ежедневната борба за гилдията, в качеството му на председател на съюза на артистите, Мутафчиев каза, че вече десет години е на „този пост, защото си давам сметка, колко е трудно да си човек на изкуството“.

„Надявам се да има млади хора, част от нашата гилдия, които да искат да управляват този Съюз на артистите. И да го управляват с емоция, хъс и стратегия за напред. Ако ги има, да заповядат. Защото в повечето от тях, виждам апатия. Не само в младите, но и в моите колеги“.

Мутафчиев подчерта, че „заплащането не е единственото нещо, по което работи Съюзът на артистите. Създадохме здравен фонд преди десет години и успяхме да помогнем на над 150 човека, здравно“.

„От миналата година стартира социален фонд, заедно с Първа инвестиционна банка. Успяхме, на 19 човека, пенсионери, чиято пенсия не надвишава прага на бедност, за времето, когато направихме изследването, да преведем по сметка добавка към пенсията - по сто лева за всеки месец, за 2015 година. Това означава, че всеки един от тях получи по 1200 лева на куп“.

Изключително успешният спектакъл „Духът на поета“ се играе вече втора година и предстои да гостува в Брюксел, Люксембург и Лондон, каза Мутафчиев.

„Духът на поета" се оказа едно изпълнено с потентност представление. Екипът е малък, стегнат и много мощен“.

Ролята, която играе Мутафчиев в представлението, на Стефан Стамболов, той коментира така:

„Как се открива пристанище, и в Бургас, и във Варна и всички тези железопътни линии? Как става това? Някой може ли да ми отговори? Не може! Това са били хора, които са ставали и лягали със стратегия за развитие. За случване на България. Дали е воля, дали е бил диктатор, дали е мачкал хората, дали ги е бесил на върбата пред президентството, дали ги е осъждал на смърт. Това е част от пътя, от безкомпромисния път“.

2015 година Мутафчиев определи като интересна откъм събития година. На връх празника, той напомни, че човек трябва да си пожелава реални, малки неща, които са малки стъпки към голямата цел.