Ръст в цените на жилищата в Китай в 33 градове през ноември

Стивън Енгъл, Bloomberg

10:22 | 18 декември 2015
Автор: Иван Николов
Жилищно строителство в Гуанджоу, Китай. Photographer: Brent Lewin/Bloomberg
Жилищно строителство в Гуанджоу, Китай. Photographer: Brent Lewin/Bloomberg

Коментар на Стивън Енгъл, Bloomberg за ръста през ноември на цените на жилищата в Хонконг с 33%.

Леко подобрение в броя градовете общо 70, следени от китайското правителство, в които виждаме увеличение на цените на новите жилища. Ако погледнем домовете с изключение на достъпните жилища, апартаментите поскъпнаха в 33 от 70 града, а се понижи в 27 през ноември. През миналия месец, имахме увеличение в 27 града, така че имаме подобрение от 6 града на месечна база.

Ако погледнем към определени градове, Пекин се представя малко по-добре – увеличението в цените на месечна база в столицата е 1,8%, през октомври то беше 0,6%. В Шанхай, цените спаднаха леко – повишението е 1,6% на месечна база. 

Ако погледнем годишна база, числата са малко разбъркани, заради базовия ефект, но броят на градовете, които видя увеличение на цените на новите жилища се увеличи на 21 от 70 от 16 през миналия месец. Но броят на градовете, в който цените намаляват на годишна база все още е много голям – 49 от 70, все пак малко по-добър от 54 от този през миналата година.

Като обобщение, някои от стимулите, които видяхме на 30 септември, както и тези от март с облекчение на правилата за първоначалните вноски и тези за ипотеките все още водят към възстановяване на цените, но по-слабо, от колкото видяхме през лятото.