Тръмп залага годишен икономически растеж от 4%

Новият президент на САЩ потвърди плановете си за създаване на 25 млн. работни места през следващите 10 години

11:13 | 21 януари 2017
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Политиките, които залага да проведе новият президент на САЩ Доналд Тръмп, имат за цел да доведат до годишен ръст на икономиката от 4%. Това показва прессъобщение, публикувано на уеб страницата на Белия дом след встъпването в длъжност на Доналд Тръмп в петък, 20 януари, предаде Bloomberg.

“За да задвижи икономиката отново, новият президент на САЩ Доналд Тръмп очерта план за създаването на 25 млн. нови работни места през следващото десетилетие и връщането към годишен икономически ръст от 4%“, посочва се още в съобщението, озаглавено „Връщането на работните места и растежа“. Стратегията включва намаляване на данъците, както и на регулациите.

По отношение на търговската политика в стратегията на Тръмп се посочва, че действията в тази посока ще започнат с оттеглянето на САЩ от Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) и създаването на условия, така че всички потенциални търговски споразумения да бъде в интерес на американските работници“. Тръмп също се ангажира с предоговарянето на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА).

БВП на САЩ нараства средно с 2,1% годишно от излизането на икономиката от периода на рецесия през юни 2009. Очакванията на икономисти, анкетирани от Bloomberg, са БВП да се повиши до 2,3% както през тази, така и през следващата година. Последният път, в който бе отчетен икономически ръст от 4%, беше през 2000, когато щатската икономика нарасна с 4,1% годишно.

Графика: Реален ръст на БВП на САЩ на годишна база. Източник: Bloomberg Terminal 

През септември Тръмп призова за поставянето на таргет за икономическия ръст от 4%, като също заяви, че неговите планове ще доведат средно до разширяване на икономиката с 3,5% през следващите 10 години. Стивън Мнучин – изборът на новия президент на САЩ за финансов министър, заяви в четвъртък по време на изслушването пред Конгреса, че администрацията на Тръмп може да постигне устойчив ръст от 3 до 4%.

Икономистите са скептични, че щатската икономика може да расте с такъв темп продължителен период, дори и с подкрепата на фискални стимули и някои други политики. Фед прогнозира, че потенциалът за дългосрочен икономически растеж е около 1,8%.

Със създаването на 2,5 млн. нови работни места годишно се очаква броят им да надмине 2,16 млн., добавени през 2016. Въпреки това анализаторите очакват забавяне до откриването на около 2 млн. работни места тази година и 1,8 млн. през 2018.

„Ще следваме две прости правила: купуваме американско и назначаваме американски служители“, каза Тръмп в речта си по време на встъпването в длъжност.  

 

Вижте снимки от встъпването в длъжност на президента Доналд Тръмп и демонстрациите в САЩ и Мексико.