Какво очаква Qualcomm от Тръмп

Пол Джейкъбс, изп. председател на Qualcomm

14:06 | 18 януари 2017
Автор: Иван Николов
Пол Джейкъбс, изп. председател на Qualcomm на конференция на AmCham в Сеул, 13 юни 2015. Photographer: SeongJoon Cho/BloombergКорея
Пол Джейкъбс, изп. председател на Qualcomm на конференция на AmCham в Сеул, 13 юни 2015. Photographer: SeongJoon Cho/BloombergКорея

Антитръстовите власти в САЩ са принудени да съдят Qualcomm Inc. за предполагаемо прилагане на нечестни практики в лицензирането на технологията, съобщи Bloomberg, цитирайки неназовани източници, запознати с въпроса на 17 януари 2017.

Най-големият производител на полупроводници за мобилни телефони Qualcomm съобщи през 2014, че Федералната търговска комисия нае САЩ разследва лицензионните му практики, което е възможно да доведе до глоба или промени в бизнеса.

Делото ще бъде поредното регулаторно предизвикателство за най-печелившия бизнес на Qualcomm – технологичните лицензи. Производителят на чипове печели най-много от продажба на права за ползване на патенти, които са в основата за всички системи за мобилни телефони. Компанията твърди, че лицензира според стандартите в индустрията, използвани в последните 20г. и от други компании.

"Ние слушаме какво казват регулаторите", каза Пол Джейкъбс, изп. председател на Qualcomm пред Bloomberg по време на Световния икономически форум в Давос на 18 януари 2017.

Джейкъбс коментира и очакванията от новата администрация в САЩ, сделката за сливане с холандската NXP Semiconductor NV за 39 млрд. долара и развитието на технологии за виргуална реалност. Чуйте във видеото.

Чуйте още интервюта от Световния икономически форум в Давос 2017.