Къде са най-скъпите жилища в света

Лондон се нарежда на пета позиция, а Хонконг води в класацията по показател цени-доходи

11:42 | 18 януари 2017
Обновен: 14:15 | 4 юни 2020
Снимка: Paulo Fridman/Bloomberg

Въпреки всички коментари колко скъпо е да си купиш жилище в Лондон или Ню Йорк, всички водещи градове по показател цени-доходи в световен мащаб са разположени в Азия, пише Bloomberg.

В Хонконг, Мумбай, Пекин и Шанхай отнема повече от 30 години за едно домакинство със среден доход да осъществи покупка на апартамент от 90 кв. метра, показват изчисления на Oxford Economics, изготвени въз основа на показател цени-доходи в световен мащаб.

В Мумбай, Шанхай, Пекин и също Делхи брутният доход от наеми е по-нисък от доходността по 10-годишните държавни облигации за 2016, с изключение на Токио, Сидни, Ню Йорк и Сеул.

„Очакваме покачването на цените на жилищата да се забави през следващите години в Азия, като е възможно да бъде отчетен спад на някои пазари“, коментират икономистите от Oxford Economics. В допълнение към нарастващото предлагане и опитите на някои места за охлаждане на прегряването на жилищния пазар, промените в лихвените проценти също ще окажат натиск върху цените.

Ниските лихвени проценти през последното десетилетие подпомогнаха ускоряването на ръста на жилищните цени в целия свят. Покачването на лихвените проценти в САЩ и навсякъде по света ще обърне тренда, с което ще оскъпи ипотечните заеми. Понататъшното покачване на лихвените проценти от Федералния резерв ще направи САЩ по-привлекателен за инвеститорите, което ще рефлектира върху цените на жилищата в Азия.

В дългосрочен план увеличаването на просперитета и демографските фактори ще продължат да подхранват силното търсене в много големи градове в Азия, особено тези в по-малко развитите икономики, които ще продължат да подкрепят цените на жилищата там. Въпреки това, населението в Токио и Сеул се очаква да се свие през следващите осем години, което ще намали търсенето на жилища.