Депутатите изненадани от промени в Закона за ДДС

В ежемесечните декларации ще се обявява използване на актив за лични цели

11:11 | 17 декември 2015
Обновен: 12:11 | 17 декември 2015
Автор: Димитър Баларев
Владислав Горанов, министър на финансите, фото: МФ
Владислав Горанов, министър на финансите, фото: МФ

Парламентът все пак е въвел данък уикенд, съобщи в. Сега, като се позова на предложени на уеб страницата на МФ изменения в Правилника за прилагане на закона за ДДС. 

Чрез него се въвежда непризнаване на данъчен кредит за активи, например, коли, използвани за лични цели. Според вестника "Данъкът ще се плаща независимо от стойността и вида на стоката и услугата, т.е. ще се събира и за най-тривиални вещи като мобилна и офис техника. Това е най-тежкият режим за облагане спрямо обмисляните до момента, които уж бяха отхвърлени от депутатите. "

Както вече писахме, парламентът се отказа от текстовете, предвиждащи да се декларира използването на коли и апартаменти за лични цели, но останаха другите текстове, свързани с непризнаването на данъчен кредит за активи (не само коли и апартаменти), които се използват за лични цели.

Сред тях е начинът на пропорционално определяне на данъчния кредит, който не се признава. Решено бе, че данъчната основа се разпределя пропорционално в зависимост от степента на използване на съответната стока или услуга за лични нужди на собственика, на работниците и служителите или за цели, различни от независимата икономическа дейност. Взема се предвид степента на изхабяване.

Именно на тази възможност стъпват предложенията за промени в правилника, според които се  в справка-декларацията и дневника за продажбите  в отделна клетка, съответно колона, регистрираните по ЗДДС лица ще декларират начисления от тях данък във връзка с извършени безвъзмездни доставки на стоки и услуги за лични нужди, приравнени на възмездни доставки. Това означава фирмите сами да преценяват процент на използване за лични цели, но отпада специалното деклариране в този случай.

Опитите да се избегне покупка на скъпи коли с данъчен кредит, както и на други активи за лични цели на собственика имат дълга история.

И досега действащите текстове на закона  съдържаха разпоредби, които ограничават правото на данъчен кредит за стоки или услуги, за които при придобиването е ясно, че ще се ползват за лични нужди. Когато обаче, при придобиването им е бил ползван данъчния кредит и впоследствие такива стоки или услуги се ползват за лични нужди, законът приема, че фирмата извършва (безвъзмездна) доставка на собственика или служителя, което води до начисляване на данък.

Текстът от проектоправилника предизвика реакцията на депутата Радан Кънев, който поиска оставката на финансовия министър чрез съобщение във Facebook.

Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова коментира: "Ние настоявахме собствениците да имат право чрез декларация да кажат кой от активите ползват с двойно предназначение. Министерството на финансите изготви методиката как точно да се изчисли размерът на ДДС, което трябва да се внесе за това лично потребление, така че данъчните да не определят това творчески. Това са нещата, които се отхвърлиха в пленарна зала, а те всъщност имаха за цел да подпомогнат бизнеса и по един и същи начин да се прилага законът".

Обновена