Сделките в банковия сектор се завръщат. Бонусите - не

Банкерите очакват да видят резултатите от сделките си за тази година

08:02 | 11 юли 2024
Автор: Пол Дж. Дейвис
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Животът на инвестиционните банкери става все по-натоварен, но участниците в сделките все още не изплащат чекове. Потокът от съобщения за големи сливания и придобивания през тази година предвещава добри перспективи за бъдещите приходи и бонуси, но никой не получава заплата, докато сделките не бъдат завършени. А това може да се случи едва в края на 2024 г. или дори през следващата година.

Очаква се приходите на големите инвестиционни банки през второто тримесечие да продължат да се възстановяват след провала през 2023 г., когато американските кредитори ще започнат сезона на отчетите в петък. Но както и през първото тримесечие, бизнесът се движи от емитирането и рефинансирането на дългове, с малка помощ от компании, които искат да наберат свеж капитал.

Потокът от придобивания, отделяния и други сделки се подобрява, но тъй като активността през 2023 г. беше толкова слаба, нормалният поток от завършени сделки - и банкерски заплати - просто не е налице. Това е проблем за кредиторите, които се нуждаят от приходи от всички сфери на инвестиционното банкиране, за да увеличат броя на своите служители, тъй като търговските операции, които процъфтяваха след пандемията от Covid-19, започват да намаляват и кредиторите преминават пика на приходите от традиционните приходи от лихви.

JPMorgan Chase & Co., която трябва да отчете резултатите си за второто тримесечие в петък, насочи инвеститорите да очакват ръст от 25% до 30% на годишна база на таксите за консултации и поемане на гаранции по сделки, продажби на дълг и набиране на капитал. Citigroup, която се отчита в същия ден, посочи 50% увеличение на тези такси. Анализаторите прогнозират средно увеличение за петте най-големи инвестиционни банки в САЩ от 24%, според данни, събрани от Bloomberg.

Сред европейските банки, които се отчитат по-късно този месец или в началото на август, прогнозите са приходите от инвестиционно банкиране на Deutsche Bank AG и UBS Group AG да нараснат с над 50% на годишна база в доларово изражение, а на Barclays Plc - с около 20%.


Приходите на инвестиционните банки се възстановяват, но от ниска база | Прогнозен ръст на консултантските и застрахователните услуги през второто тримесечие спрямо 2023 г.

Точно сега банкерите би трябвало да получават печалби. Условията за сливания и придобивания, както и първични публични предлагания са толкова добри, колкото биха могли да бъдат на пръв поглед: Икономическият растеж в много страни е добър, основните фондови пазари са на рекордно високи нива или близо до тях, а лихвените проценти са на път да се понижат. Опасенията за трудно приземяване, породени от необузданата инфлация през последните няколко години, са повече или по-малко забравени.

Обемът на обявените през първото шестмесечие сделки в световен мащаб е над 1,4 трилиона долара, което е с около 14% повече спрямо първото шестмесечие на миналата година, сочат данни на Bloomberg. През първото тримесечие бяха регистрирани блокбъстъри като сделката на Capital One Financial за Discover Financial Services на стойност 35 млрд. долара, а през второто тримесечие - враждебната оферта на Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA за Banco Sabadell SA в Испания на стойност 11 млрд. долара и продажбата на Darktrace Plc на стойност 5,3 млрд. долара на частната инвестиционна компания Thoma Bravo.

Все пак тази обща сума за първото шестмесечие е с около 300 млрд. щатски долара по-малка от средната стойност за последните 10 години, според Bloomberg News. Сделките са по-малко, отколкото банкерите се надяват, и изглежда, че останалата част от годината ще бъде също толкова сложна, ако не и по-сложна. Двете основни пречки пред активността са изборите и несигурността, която те пораждат, както и продължаващата борба на фондовете за дялово инвестиране да обърнат портфейлите си.

Обемът на сливанията и придобиванията изглежда още по-слаб, когато се разглежда като кратно на капитализацията на фондовия пазар, както в световен мащаб, така и само за САЩ. Общият обем на поглъщанията, сливанията и отделянията, обявявани всяко тримесечие от втората половина на 2022 г. насам, възлиза едва на половината от средния темп през последните две десетилетия, според Bloomberg Intelligence. От една страна, това, че сделките са на такова циклично дъно, би трябвало да дава надежда за възстановяване, а точно на това ще се надяват по-малките инвестиционни банки като Evercore или Jefferies Financial Group след като миналата година започнаха да наемат нови служители.


Сделките през последните тримесечия са на циклично ниско ниво спрямо акциите | Обявени сливания и придобивания като дял от пазарната капитализация

Но няма гаранция. Дружествата за дялово инвестиране, които обикновено осигуряват между една пета и една трета от инвестиционно-банковата работа, все още разполагат с много компании, закупени на много по-високи оценки, отколкото фондовите пазари или други купувачи биха приложили днес. В същото време в САЩ предстоящите през ноември президентски избори много вероятно ще създадат мъртва зона за пазарите, в която малко хора ще рискуват да натиснат бутона за сделка или със сигурност за IPO, за да избегнат възможността за волатилност на пазара или изненадващи резултати.

Инвестиционното банкиране изглежда по-здравословно, отколкото по това време на миналата година, но все още изглежда, че ще мине доста време до 2025 г., преди създателите на сделки и техните шефове да намерят отново сигурна опора.

Пол Дж. Дейвис е колумнист в Bloomberg Opinion, отразяващ банкирането и финансите. Преди това е бил репортер за Wall Street Journal и Financial Times.