Stellantis заплашва да се изтегли от Великобритания

Компанията заяви, че без промени в законите могат да работят по-малко от година

19:30 | 25 юни 2024
Автор: Джейми Нимо
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Stellantis NV ще прекрати производството на автомобили в Обединеното кралство, ако правителството не облекчи изискванията за продажби на електрически превозни средства, след като компанията преоборудва един от британските си заводи, за да произвежда само ванове, задвижвани с батерии.

Мерките за продажби на превозни средства с нулеви въглеродни емисии са неустойчиви, заяви Мария Грация Давино, изпълнителен директор на компанията за региона, пред репортери във вторник. Коментарите идват в момент, когато Обединеното кралство се насочва към парламентарни избори на 4 юли, на които както действащата Консервативна партия, така и Лейбъристката партия ще се придържат към настоящите планове за продажби на електрически превозни средства.

Stellantis произвежда малки електрически микробуси за марките Vauxhall, Citroën, Peugeot, Opel и Fiat в завода си в Елсмиър Порт, след като миналата година инвестира 100 млн. паунда (127 млн. долара), за да превърне фабриката в завод само за електрически превозни средства. Компанията произвежда и среден клас ванове в Лутън, близо до Лондон.

"Предприехме големи инвестиции както в Елсмиър Порт, така и в Лутън и предстоят още", заяви Давино на Международната среща на върха на SMMT за автомобилната индустрия в Лондон. "Но ако този пазар стане враждебен за нас, ще започнем да оценяваме дали да произвеждаме другаде."


Директивата за продажбите на автомобили с нулеви емисии в Обединеното кралство | Годишните цели нарастват най-много от 2028 до 2030 г.

Обединеното кралство въведе правила, според които всеки производител трябва да продава 22% от новите автомобили с нулеви въглеродни емисии през тази година, а през 2030 г. - 80%. При микробусите дотогава 70% от новите продажби трябва да бъдат електрически.

Целите се поставят в момент, когато потребителското търсене на електрически превозни средства се забави през последните месеци на фона на трайно високите цени и неефективната инфраструктура за зареждане. Давино заяви, че повишаването на целите до 2030 г. "може да бъде много вредно" и да принуди Stellantis да направи отстъпки за продажба на повече електрически превозни средства, за да избегне глоби в размер на 15 000 лири на автомобил.

"Ако търсенето не следва предлагането, тогава ще бъдем принудени да вземем решения - защото ние управляваме печалбата и загубата, управляваме оперативните решения - които оказват влияние върху Обединеното кралство", каза тя.

Запитана колко дълго най-продаваният производител на микробуси в Обединеното кралство може да продължи да работи без промени в режима, тя каза: "По-малко от година."