Хедж фонд с 20% годишна възвращаемост се насочва към сектора на уран

Въпреки че акциите на, произвеждащата уран, NexGen изпитват затруднения през тази година след 53% ръст през 2023 г., хедж фондът не смята да намали позициите си в нея

20:00 | 25 юни 2024
Автор: Джорджина Мкей
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Един от най-добре представящите се хедж фондове залага на това, че отстъплението на производителя на уран NexGen Energy Ltd. ще бъде краткотрайно, тъй като нарастващата привлекателност на отрасъла дава на стартъпа добра възможност за потенциално поглъщане.

Водещият фонд Long Short Fund на базираната в Мелбърн компания L1 Capital е нараствал с 20% годишно от създаването си, което е най-добре представящата се австралийски фонд за този 10-годишен период, според данни, събрани от изследователската компания Zenith Investment Partners. Въпреки че акциите на NexGen изпитват затруднения през тази година след 53% ръст през 2023 г., ръководителят на отдела за проучвания на L1 Амар Найк казва, че не се изкушава да намали позицията.

"Това е толкова стратегически актив, че след като получат окончателните си одобрения, има много голяма вероятност да бъде добър кандидат за поглъщане от някоя от големите компании", каза Найк в интервю в Мелбърн.

Дейността по поглъщане на уран вече започна да се проявява, като в понеделник Paladin Energy Ltd. отправи оферта на стойност 1,14 млрд. канадски долара (833 млн. щатски долара) за закупуване на канадската минна компания Fission Uranium Corp.

Компанията L1 Capital е основана от Рафаел Лам и Марк Ландау през 2007 г., като започва с дълги акции, преди да стартира фонда Long Short през 2014 г., който сега е на стойност около 4,6 млрд. австралийски долара. Напоследък фирмата получи похвали за своя фонд Catalyst, който постигна успех с активистка стратегия. Сега тя управлява всички свои фондове на стойност около 7,5 млрд. австралийски долара.

NexGen счита L1 за най-големия си акционер, след като австралийската компания инвестира за първи път в началото на 2021 г. Позиционирането на урановите акции на фонда е издържало на последните колебания, докато позициите, свързани с медта, са били съкратени, каза Найк. Акциите на канадската компания NexGen са се повишили с 0,7% през тази година.

Със засилването на климатичните промени и привличането на правителствата по света към стабилната безвъглеродна енергия, генерирана от ядрените централи, интересът към урановите находища се повиши. Китай бързо внедрява атомна енергия, Япония се стреми да стимулира икономиката си, като даде нов шанс на ядрената енергетика, а в САЩ и съюзническите държави собствениците на останали в миналото уранови мини възобновяват дейността си.

Скокът в цената на урана е доказателство за мащаба и скоростта на това връщане към ядрената енергетика. През последните пет години металът е поскъпнал с 233% - повече от три пъти повече от златото и медта, дори след лек спад през 2024 г.


Цената на урана спрямо други минерали (движението за последните 5 години)

Според Найк перспективите за търсенето и предлагането на уран са положителни, като се имат предвид годините на много малки инвестиции в производството след аварията във Фукушима.

"Ако помислим за 2030 г., ще има огромна разлика в търсенето и предлагането", каза Найк. Големите миньори "всички се насочиха към медта като зелена енергия и това беше чудесна сделка за нас", но "може да се окаже, че уранът е следващият".

Диверсифицираният фонд също така причисли фирми от Qantas Airways Ltd. до Flutter Entertainment Plc към ключовите изпълнители през последните месеци, според уебинар през май.