Китай върна първите проби от обратната страна на Луната

Мисията носи около 2 кг материал, който може да помогне на учените да получат много по-добра представа за Луната

10:15 | 25 юни 2024
Обновен: 10:19 | 25 юни 2024
Автор: Брус Айнхорн
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китайски космически кораб с проби, събрани от далечната страна на Луната, се завърна на Земята във вторник, което е важен етап в бъдещото изследване на Луната от страна на Китай. Космическият апарат Chang'e-6 се приземи във Вътрешна Монголия около 14:00 ч. местно време, според излъчено видео от държавните медии.

Първата мисия за връщане на проби, която се отправя към далечната страна на Луната, където комуникациите са по-трудни, тъй като тя никога не е обърната към Земята, се очакваше Chang'e-6 да носи около 2 кг материал, събран от басейна Ейткън близо до Южния полюс, един от най-старите ударни кратери в Слънчевата система.

Мисията е втората на Китай до по-далечената част на Луната, след кацането на Chang'e-4 през 2019 г. Нито една друга държава не е изпращала космически апарат до далечната страна, въпреки че НАСА има планове да подкрепи мисии там от американски космически апарати.

И Китай, и САЩ искат да изпратят астронавти на Луната до края на десетилетието и са нетърпеливи да научат повече за възможните запаси от воден лед, който потенциално би могъл да се използва за производство на кислород и ракетно гориво и да помогне за установяване на дългосрочно обитаване от хора.

По стечение на обстоятелствата Chang'e-6 се приземи точно в момента, когато НАСА и Boeing Co. се сблъскаха с нови проблеми с мисията Starliner до Международната космическа станция. След многобройни неуспехи, които отложиха със седем години първата мисия с екипаж, Starliner най-накрая стартира на 6 юни и оттогава на няколко пъти пропусна целите за завръщане на екипажа от двама астронавти. Американската агенция отмени планираната дата за връщане на 26 юни и все още не е определила нов час за връщането им. Предишната китайска лунна сонда Chang'e-5 беше мисия за връщане на проби от близката страна, която донесе около 1,7 кг реголит на Земята през 2020 г.

Повърхността на далечната страна на Луната е много различна, без гладките области, които са на близката страна и се виждат от Земята. Затова пробите, събрани от Chang'e-6, могат да помогнат на учените да получат много по-добра представа за Луната, смята Куентин Паркър, директор на Лабораторията за космически изследвания към Университета на Хонконг.

Далечната страна "има различен възрастов профил, който би могъл да бъде много по-ранен етап от формирането на Луната, а потенциално и във формирането на Земята", казва той. "Това ще бъде истински рог на изобилието от лунни геоложки чудеса".

Миналия месец лабораторията в Хонконг подписа предварително споразумение с Международната асоциация на лунните обсерватории в Хавай за поставяне на специално проектиран телескоп на следващата китайска лунна мисия - Chang'e-7, която е планирана за 2026 г.