Льо Пен привлича все повече жени, но не и феминистките във Франция

Льо Пен не вдъхва доверие на някои жени, дори след опита ѝ за ребрандиране

20:00 | 24 юни 2024
Автор: Аниа Нусбаум
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Феминистки групи във Франция протестираха в неделя срещу перспективата партията на Марин льо Пен да управлява страната, дори когато Националният сбор привлича по-голям дял от жените избиратели. 

Няколко хиляди протестиращи, които маршируваха в Париж, се сблъскаха с една трудна за преглъщане реалност: Льо Пен е постигнала напредък в представянето на партията си като защитник на правата на жените, въпреки недоверието на много феминистки групи.

"Марин льо Пен успя с усилията си да дедемонизира партията си, но ние няма да се оставим да бъдем заблудени", каза 32-годишната Клои Ружюр, която държеше плакат, противопоставящ се на заместника на Льо Пен, 28-годишният Жордан Бардела, който ще бъде изборът на партията за министър-председател, ако тя спечели мнозинство от местата в парламента. "Проблемът е, че той може да заблуди някои хора, които не следят внимателно политиката."

Льо Пен положи сериозни усилия в опит да промени имиджа на партията си и да загърби коментарите на нейния съосновател - и неин баща - Жан-Мари Льо Пен, които бяха възприети от мнозина като женомразки, антисемитски, расистки и хомофобски. Това е усилие, което има ефект. Делът на жените, готови да гласуват за Националното обединение, е скочил с 10 пункта до 30% между изборите за Европейски парламент през 2019 г. и 2024 г., според социологическата компания Ipsos.  

Наред с действията си Льо Пен изхвърли баща си от партията и се ребрандира като "феминистка, която не е враждебна към мъжете". Тя също така промени позицията си по отношение на абортите и подкрепи законопроекта на френския президент Еманюел Макрон за вписване на свободата на абортите в конституцията, който беше одобрен тази година.

Бардела също положи усилия да се хареса на жените. "Аз ще бъда министър-председателят, който неизменно гарантира правата и свободите на всяко момиче и жена във Франция", каза той във видеоклип, публикуван в няколко социални медии миналата седмица. "Равенството между жените и мъжете, свободата да се обличаш както искаш, основното право да контролираш собственото си тяло - това са принципи, които не подлежат на обсъждане."

Протест в Париж
И все пак протестиращите в Париж посочват доказателства, че промените в Националния сбор не са дълбоки. 

Макар Льо Пен да подкрепи конституционната промяна за абортите, 12 нейни съпартийци в парламента гласуваха против нея, а други 14 се въздържаха от общо 88 депутати. Депутатите от Национален съюз в Европейския парламент гласуваха или против, или се въздържаха по отношение на мерките, касаещи абортите и обучението за борба с тормоза. 

Според агенция Франс Прес повече от 200 асоциации, неправителствени организации и профсъюзи призоваха за протести в неделя следобед в около 30 френски града. По данни на полицията в Париж са протестирали около 13 000 души. Организаторите твърдят, че общият брой на протестиращите е 75 000 души, предаде АФП.

"Националното събрание е заплаха за правата на жените", се казва в изявление на профсъюза CFDT. Неговите членове в парламента "се въздържат или гласуват против вота в полза на равенството между половете, борбата срещу насилието над жени, мерките, които биха могли да подпомогнат покупателната способност на жените или здравеопазването". 

Водещи социологически проучвания
Това е аргумент, който изглежда не влияе на нейните избиратели. На парламентарните избори във Франция Национален сбор води в проучванията на общественото мнение седмица преди вота пред алианс от леви партии, а блокът на Макрон изостава на трето място. Макрон разпусна Народната асамблея, след като се наложи над Льо Пен заради изборите за Европейски парламент този месец. Законодателният вот, който се състои от два тура, е насрочен за 30 юни и 7 юли.

Въпреки че е трудно да се прогнозира броят на местата, които всяка партия ще си осигури, предвид двустепенната избирателна система на Франция, всички социологически компании, които публикуваха прогнози за местата, предвиждат, че Национален съюз ще събере най-голям брой. Като цяло те сочат, че партията няма да получи абсолютно мнозинство.

Бардела неведнъж е заявявал, че ще се съгласи да стане министър-председател само ако партията му получи необходимите 289 места за абсолютно мнозинство.

За 29-годишната Аликс, която отказа да съобщи фамилното си име, електоралната преднина на Национален сбор, не е причина да се откаже. 

"Феминистките среди са сред последните периферии на населението, в които те все още не са навлезли напълно", каза тя на протеста. "Не виждам как Марин льо Пен би могла да бъде феминистка".