Япония се фокусира върху умните автомобили, тъй като изостава от САЩ и Китай

Правителството си е поставило за цел през 2030 г. японските компании да заемат 30% от пазара на т.нар. софтуерно дефинирани превозни средства (SDV)

17:10 | 21 юни 2024
Автор: Суприя Син
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Япония засилва усилията си да накара производителите на автомобили да разработват умни автомобили, чиито системи за безопасност и забавление могат да се управляват с помощта на облачни технологии - област, в която те изостават от китайските и американските си конкуренти.  

Правителството си е поставило за цел през 2030 г. японските компании да заемат 30% от пазара на т.нар. софтуерно дефинирани превозни средства (SDV), когато по негови оценки световните продажби ще достигнат 35-41 млн. единици. Министерството на икономиката, търговията и промишлеността ще предостави финансова подкрепа и ще подпомогне подготовката на работници като ИТ инженери, като си партнира с университети и организира курсове за преквалификация, се казва в съобщението.

Макар че в японските автомобили са инсталирани технологии за подпомагане на шофирането и навигационни карти, в тях все още липсват по-усъвършенствани функции. Правителството иска да изгради екосистема, в която компаниите да обменят данни и да печелят от следпродажбени услуги, тъй като бизнес моделът на автомобилната индустрия се развива.

Според министерството глобалните приходи от роботизирани таксиметрови услуги (роботаксита) например се очаква да нараснат до 80 трилиона йени (503 милиарда долара) до 2035 г. - 80% от тях ще дойдат от услуги, различни от продажбата на автомобили.

"Очакваме, че по-голямата част от печалбата на тези предприятия няма да идва от продажбите на нови автомобили, а бизнес моделът ще се промени и по-голямата част от печалбата ще се получава след продажбата на автомобила", заяви Ито Такеру, директор в службата за цифрова трансформация на мобилността към министерството.

Сред японските производители на автомобили Nissan Motor Co. планира услуга за споделено пътуване с автономен автомобил, която да започне през 2027 г., за да се справи с недостига на таксиметрови шофьори. Honda Motor Co. има за цел да стартира услуга за самоуправляващи се таксита до края на десетилетието, след като оттегли първоначалните си планове за внедряване на робо-такси в центъра на Токио до началото на 2026 г.  

Миналия месец Япония създаде Automotive and Battery Traceability Center Association Inc. - платформа за осигуряване на сигурна и безопасна циркулация на данни между компаниите във веригата за доставка на автомобили и батерии, с цел повишаване на конкурентоспособността на автомобилната индустрия в страната.