САЩ поискаха Китай да обясни нарастващите несъответствия в търговията

Излишъкът според митническите данни през 2023 г. е бил с почти 230 млрд. долара по-голям от този, отчетен от Държавната администрация за валутен обмен, заяви Министерството на финансите в шестмесечния си валутен доклад в четвъртък

14:30 | 21 юни 2024
Автор: Антония Косева
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китайските митнически данни сочат, че страната има търговски излишък, който е много по-голям от този, отчетен в платежния ѝ баланс и Пекин трябва да обясни защо цифрите са различни, заявиха от Министерството на финансите на САЩ. 

Излишъкът според митническите данни през 2023 г. е бил с почти 230 млрд. долара по-голям от този, отчетен от Държавната администрация за валутен обмен, заяви Министерството на финансите в шестмесечния си валутен доклад в четвъртък. Средната разлика между двата набора от данни от 2000 г. насам е само 7 млрд. долара, заявиха те. 

През последните години нарастващото разминаване привлече вниманието на различни икономисти и международни организации. Истинският размер на излишъка е ключов въпрос в момента, тъй като Пекин разчита на външната търговия, за да стимулира растежа, след като сривът в жилищното строителство понижи потреблението в страната - предизвиквайки възражения от страна на търговските партньори, които твърдят, че пазарите им са залети от китайския износ.

Разминаването в данните за търговския баланс на Китай се увеличава | Търговският излишък в данните на SAFE е много по-малък от митническите данни от 2021 г. насам

Година по-рано SAFE обясни част от разликата с увеличеното използване на специален вид зони за свободна търговия от страна на мултинационалните компании, които възлагат производството на стоки на китайски фирми. Но Министерството на финансите заяви, че "не е ясно какви са тенденциите, които биха довели до разширяване на тези разлики през последните три години", и призова Китай да предостави допълнителни количествени доказателства за изясняването им.

Международният валутен фонд също следи въпроса "отблизо" от миналата година насам, заяви служител по време на брифинг за пресата през май. Той трябва да разгледа въпроса в предстоящ доклад.

Според Сонали Джаин-Чандра, ръководител на мисията на МВФ за Китай, цифрите се разминават, тъй като митническите данни се основават на физическото движение на стоки през границите, докато данните на SAFE обхващат транзакциите между резиденти и нерезиденти при смяна на собствеността. Тя заяви, че такива разлики съществуват и в други държави, но не обясни защо в случая с Китай те внезапно са започнали да се увеличават след 2021 г. 

В доклада на SAFE се дават примери. Ако например стоки, собственост на чуждестранно дружество, се складират в т.нар. всеобхватна митническа зона и след това се изпращат на чуждестранно дружество в друга държава, това ще се отчита като износ в митническите данни. Но тъй като промяната на собствеността е между две чуждестранни юридически лица, тя не се включва в данните на SAFE за платежния баланс. 

Според доклад на държавния вестник People's Daily през 2023 г. на всеобхватните чуждестранни митнически зони, които имат специални тарифни привилегии, се падат около 15% от търговията със стоки в Китай, което е почти двойно повече в сравнение с пет години по-рано.

Друга аномалия, изтъкната от Министерството на финансите, е, че Китай отчита спад на приходите от инвестиции от чужбина както през 2022 г., така и през 2023 г. - въпреки че през този период се наблюдаваше рязко повишаване на лихвените проценти в повечето развити икономики и нямаше очевиден спад на лихвоносните чуждестранни активи, притежавани от китайски резиденти. Това доведе и до понижаване на отчетения от Китай излишък по текущата сметка, заяви Министерството на финансите.