JPMorgan премахванa на ограничението за бонусите на банкерите във Великобритания

Според запознати банкерите на JPMorgan ще могат да получават бонуси, които са 10 пъти по-високи от основната им заплата. Това е повече от сегашния лимит, който ограничава бонусите на някои служители до два пъти постоянната им заплата

08:00 | 20 юни 2024
Автор: Айша С Гани
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

JPMorgan Chase & Co. се присъедини към конкурента си Goldman Sachs Group Inc., като премахна ограничението за бонусите на банкерите в Лондон, проправяйки път на висшите служители на фирмата да получават още по-големи заплати.

Според запознати банкерите на JPMorgan ще могат да получават бонуси, които са 10 пъти по-високи от основната им заплата. Това е повече от сегашния лимит, който ограничава бонусите на някои служители до два пъти постоянната им заплата, и идва, след като миналата година правителството на Обединеното кралство отмени дългогодишния си лимит върху бонусите на банкерите.

"Смятаме, че сме разработили една от най-привлекателните и балансирани структури за заплащане в индустрията", заяви говорител на JPMorgan в изявление. "Фиксираното заплащане ще остане много конкурентно и ще имаме достатъчно възможности да възнаградим по подходящ начин най-добре представилите се".

Ходът на JPMorgan, за който първи съобщи Sky News, е най-новият знак, че лондонската финансова индустрия е започнала процеса на промяна на бонусите за легионите от топ трейдъри и инвестиционни банкери, което може да означава, че скоро те ще получават заплати, които приличат повече на високите бонуси на колегите им от Ню Йорк.

Банките предупредиха, че ще се сблъскат с трудности при адаптирането си към свят без таван на бонусите, тъй като много финансови компании вече са променили структурата на възнагражденията си и са определили на банкерите си по-високи фиксирани заплати, за да се съобразят с ограничението.

Засега JPMorgan не планира да променя съществено фиксираните възнаграждения на служителите в Обединеното кралство, заяви запознат с въпроса, който помоли да не бъде назоваван при обсъждане на въпроси, свързани с персонала. Служителите в банката предпочитат тази структура, защото им дава повече стабилност, за да управляват месечните си разходи, каза служителят.

Това се различава от плановете на ръководителите на Goldman, които миналия месец предупредиха банкерите, че премахването на ограниченията за бонусите, въведени от ЕС, ще означава по-ниско фиксирано заплащане, според Sky News. Но базираната в Ню Йорк банка сега позволява на най-добрите си британски трейдъри и специалисти по сделки да получават бонуси, които са 25 пъти по-високи от основната им заплата, се казва в доклада.

Таванът на бонусите беше въведен от Европейския съюз през 2014 г. и ограничи бонусите на т.нар. поемащи съществен риск до два пъти годишната им заплата. То имаше за цел да ограничи прекомерното поемане на риск в банковия сектор след финансовата криза от 2008 г.

Когато миналата година британските власти се отказаха от ограничението, това беше част от по-широк стремеж да се направи Великобритания по-привлекателна като финансов център след Брекзит. През април Bloomberg за първи път съобщи, че JPMorgan и Goldman Sachs преразглеждат политиките си за заплащане на служителите си в Лондон в резултат на отказа на правителството от ограничението.