MEGA? Унгария дразни ЕС с нов лозунг за председателството на блока

Фразата, която е намигване към предизборната мантра на бившия президент на САЩ и приятел на Орбан Доналд Тръмп, беше представена от унгарския министър по въпросите на ЕС Янош Бока

17:00 | 19 юни 2024
Автор: Вероника Гуляш
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Унгарското правителство ще поеме председателството на Европейския съюз едва на 1 юли, но министър-председателят Виктор Орбан вече разгневи някои членове на блока с избора си на лозунг: "Да направим Европа отново велика".

Фразата, която е намигване към предизборната мантра на бившия президент на САЩ и приятел на Орбан Доналд Тръмп, беше представена от унгарския министър по въпросите на ЕС Янош Бока на пресконференция преди началото на председателството. Запитан за избора, Бока заяви, че целта на кабинета е да осъществи "активно председателство" през втората половина на годината.

В рамките на ЕС Орбан се изявява като дисидент. Той поддържа връзки с президента Владимир Путин след нахлуването на Русия в Украйна и наложи вето или спря планираните санкции срещу страната. Европейската комисия спря отпускането на милиарди евро за Унгария заради проблеми с върховенството на закона и подкупите.

По време на пресконференцията Бока избегна да засегне темата за Тръмп, като в отговор на въпрос за него каза: "Не съм сигурен дали президентът Тръмп някога е искал да направи Европа отново велика".

По време на председателството си Унгария възнамерява да се съсредоточи върху засилването на конкурентоспособността, отбраната, енергийното сътрудничество при преминаване на границите, сключването на партньорски споразумения по въпросите на миграцията и провеждането на политика на разширяване на Западните Балкани.