Петте фактора, които европейските трейдъри на газ следят през лятото

Въпреки че волатилността не е близо до високите стойности от лятото на 2022 г., европейският пазар бързо реагира на фактори, които биха могли да затруднят натрупването на запаси за зимата.

17:30 | 19 юни 2024
Автор: Анна Ширяевска
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Лятото обикновено е слаб сезон за европейския газов пазар, но за трета поредна година то се очертава да бъде изпълнено с напрежение. Поредният признак за дълготрайните щети, нанесени от енергийната криза е, че търговците отново обръщат внимание на глобалните рискове, които могат да нарушат баланса на доставките на горива в региона. На първо място сред тях са потенциалните действия на Русия, както и други събития, които биха възпрепятствали производството и движението на втечнен природен газ по света.

Въпреки че волатилността не е близо до високите стойности от лятото на 2022 г., европейският пазар бързо реагира на фактори, които биха могли да затруднят натрупването на запаси от гориво навреме за зимата.

Санкции на ЕС върху руския втечнен природен газ
Един от тези рискове е свързан със санкциите, които Европейският съюз обмисля да наложи върху претоварването на руски втечнен природен газ през своите пристанища. Производителят PJSC Novatek разчита на междинни престои в блока, за да сменя плавателни съдове и да пренася горивото от Арктика до други части на света, и не е ясно как може да реагира.

Макар че забраната все още не е подписана - държавите-членки продължават да се договарят за окончателните детайли на новия пакет от санкции - решението се следи отблизо, тъй като това е най-успешното решение на ЕС за ограничаване на руските операции с втечнен природен газ.

Този ход може допълнително да усложни логистиката на световния транспорт. Някои експерти подозират, че това може да доведе до задържането на повече руски втечнен природен газ в ЕС, тъй като ще стане по-трудно да се изпраща на други места. Вносът от страната остава силен от началото на войната в Украйна.

Това "може и да не е търсеният ефект, но може да има низходящ ефект върху цените", каза Ан-Софи Корбо, изследовател в Центъра за глобална енергийна политика към Колумбийския университет.

Европа все още получава обеми от руски втечнен природен газ | Нетният месечен внос на руски втечнен природен газ в Западна Европа

Прекъсвания в Норвегия и други страни
Норвегия е основният доставчик на газ за Европа сега, когато по-голямата част от доставките по руските газопроводи са прекратени. Това кара търговците да следят предупрежденията на националния мрежови оператор, който сигнализира за непланирани прекъсвания или промени в планираните сезонни работи.

По-рано този месец повреда в тръбопровода за кратко спря работата на огромна преработвателна инсталация в Северно море, което доведе до скок на цените и показа колко чувствителен е пазарът към подобни прекъсвания. През септември в Норвегия ще се проведат редица годишни работи, което повишава залозите, ако нещо се обърка точно преди отоплителния сезон.

Прекъсванията в други части на света също могат да доведат до затягане условията на европейския пазар, особено ако съвпаднат с горещи вълни. САЩ са сред ключовите доставчици на втечнен природен газ, но сега навлизат в сезона на ураганите, който и преди е водил до прекъсвания.

Транзит на газ между Русия и Украйна
Понастоящем Москва и Киев са сключили споразумение за транзит на газ, което позволява на руските потоци да преминават през Украйна и да влизат в Европа. Но това споразумение изтича в края на 2024 година, а това може да лиши страни като Австрия и Словакия от около 15 милиарда кубически метра годишно руски доставки.

Австрия заяви, че може да се снабдява с газ от други източници. Въпреки това европейските служители обмислят как да запазят газовите потоци, като същевременно не облагодетелстват военната машина на Владимир Путин. Един от обсъжданите варианти е европейските компании да купуват и вкарват гориво от Азербайджан. Всяко споразумение все още е далеч.

Фокусът на пазара е вперен в руския газов поток през Украйна | Ежедневен газов поток през пункта Велке Капушани на украинско-словашката граница

Щетите на Uniper от Газпром
Друг ключов въпрос е колко агресивно германската енергийна компания Uniper SE и нейният държавен собственик ще търсят обезщетение от руската ПАО "Газпром". Миналата седмица шведски съд присъди на германската фирма повече от 13 млрд. евро обезщетение за недоставения газ по време на енергийната криза.

Тъй като е малко вероятно "Газпром" да плати обезщетенията - а и едва ли има останали активи в Европа, които могат да бъдат конфискувани - плащанията могат да бъдат пренасочени от европейски компании, които все още получават руски газ, като OMV AG в Австрия. Ако това се случи, Газпром вероятно ще прекъсне тези потоци.

"Именно това може да повлияе най-много на цените през лятото, ако изведнъж загубим около 6 милиарда кубически метра годишно по договора с OMV", каза Корбо.

Австрийски внос на газ | Газпром покрива повече от 80% от потреблението на Австрия напоследък

По-бавно попълване на хранилищата
Не на последно място, темпото на презареждане на газохранилищата в Европа напоследък се забави. Макар че нивата все още са доста над средните сезонни стойности, запасите служат като важен буфер при прекъсване на доставките. Засега все още се очаква Европа да ги попълни преди началото на отоплителния сезон.

Темпото на зареждане на газохранилищата в ЕС се забави през последните седмици |