Байдън иска да улесни издаването на документи на над 500 000 нелегални мигранти

Съгласно тази политика отговарящите на условията съпрузи и деца на американски граждани, които са в страната от поне десет години, ще могат да кандидатстват за законно постоянно пребиваване, без да бъдат принудени да напуснат страната

17:00 | 20 юни 2024
Автор: Елън М. Глимер,Джош Уиндгроув
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Президентът Джо Байдън ще обяви улеснен път за получаване на легален статут за повече от 500 000 имигранти, с което ще отбележи най-широките усилия на администрацията си досега да предложи защита срещу депортиране, като същевременно се опитва да противодейства на критиките на някои съюзници за неотдавнашните репресии по границата.

Съгласно тази политика отговарящите на условията съпрузи и деца на американски граждани, които са в страната от поне десет години, ще могат да кандидатстват за законно постоянно пребиваване, без да бъдат принудени да напуснат страната. Това е радикална промяна за тези, които понастоящем трябва да напуснат САЩ - понякога за години - преди да получат право да кандидатстват за постоянно пребиваване и разрешително за работа.

Байдън планира да представи политиката във вторник по време на събитие в Белия дом, посветено на годишнината от програмата на Обама "Отложено действие за пристигащите в детството" за имигранти без документи, които са дошли в САЩ като деца.

Този ход е в противовес на обявената по-рано този месец рестрикция по границите, която ограничи молбите за убежище. Байдън определи тази политика като необходима, след като преговорите за двупартийна имиграционна сделка се провалиха на фона на критиките на бившия президент Доналд Тръмп.

Мярката на Байдън, която ограничава възможността на мигрантите да търсят убежище между пристанищата за влизане в страната в периоди на засилена миграция, предизвика отпор от страна на прогресивните партии и ръководителя на Латиноамериканската група в Конгреса.

"Президентът много ясно заяви, че се нуждаем от законодателно решение, но също така каза, че когато говори за изпълнителните действия, които наскоро предприе, през следващите седмици ще говори за това как можем да направим нашата имиграционна система по-честна и по-справедлива", заяви пред репортери в понеделник прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер.

Съгласно новата политика лицата, които не са граждани на САЩ и са пребивавали в САЩ поне 10 години към 17 юни и са сключили законен брак с американски граждани, могат да получат опростен правен статут, който подлежи на одобрение за всеки отделен случай от Министерството на вътрешната сигурност. Одобрените лица ще имат три години, за да кандидатстват за постоянно пребиваване, като през това време ще имат право на разрешителни за работа. Лица, които се считат за заплаха за сигурността, не могат да кандидатстват.

Белият дом смята, че тази политика ще защити около 500 000 съпрузи на американски граждани. Приблизително 50 000 деца и доведени деца под 21 години също ще имат право на това. Министерството на вътрешните работи ще започне да приема заявления по-късно това лято.

Служители на администрацията, които в понеделник говориха с репортери при условие за анонимност, за да обсъдят политиката преди нейното представяне, изтъкнаха този ход като усилие да се запазят семействата на имигрантите заедно. Съгласно действащото законодателство много съпрузи на американски граждани без документи са принудени да напуснат страната и да чакат в чужбина, понякога за неопределено време, докато търсят постоянно пребиваване. Според един от служителите на администрацията тази бариера възпира мнозина да се опитат.

Във вторник администрацията ще представи и политики, които да помогнат на хората от програмата за отложено действие за пристигащите деца (DACA) да получат визи за висококвалифицирани работници. Длъжностните лица призоваха Конгреса да приеме имиграционно законодателство, което да осигури по-широка и дългосрочна защита.

Някои републиканци атакуваха плановете на Белия дом преди обявяването им. Комитетът за политически действия "Направи Америка отново велика", който е съмишленик на Тръмп, определи политиката като "амнистия", която ще насърчи повече незаконни преминавания на границата.

Защитниците на правата на имигрантите приветстваха този ход. "Осигуряването на временна защита и разрешение за работа на съпрузите на американски граждани ще бъде положителна стъпка за запазване на тези семейства", заяви в изявление Джени Мъри, президент на Националния имиграционен форум.

Байдън балансира между това, което според проучванията на общественото мнение е нарастваща загриженост сред независимите гласоподаватели за хаоса на границата, и прогресивния си фланг, както и латиноамериканските гласоподаватели - блок, който според проучванията на общественото мнение е навлязъл в полезрението на Тръмп.

Според изследователския център Pew Research Center въпросът е особено актуален в Аризона и Невада - два ключови щата в надпреварата за президентския пост и за Сената, в които има една от най-високите концентрации на латиноамерикански избиратели в страната.