UniCredit планира прехвърляне на риск, свързан с кредити за 8,5 млрд. евро

Базираната в Милано банка продава два така наречени SRT, свързано с лизингови договори на стойност 3,5 млрд. евро с италиански компании и 2 млрд. евро на италиански малки и средни предприятия

16:00 | 18 юни 2024
Автор: Естебан Дуарте,Соня Сирлети
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Според запознати UniCredit SpA работи по три значителни сделки за прехвърляне на риск, свързани със заеми на стойност 8,5 млрд. евро за италиански и германски компании.

Базираната в Милано банка продава два така наречено прехвърляне на значителен риск (SRT), свързано с лизингови договори на стойност 3,5 млрд. евро с италиански компании и 2 млрд. евро на италиански малки и средни предприятия, казаха лица, помолили да не бъдат назовавани, тъй като сделката е конфиденциална. Според източниците UniCredit също така планира да емитира прехвърляне, свързано с до 3 млрд. евро заеми за германски малки и средни предприятия до лятото.

Представител на UniCredit отказа да коментира, когато Bloomberg News се свърза с него.

SRT - известно още като прехвърляне на значителен риск - позволява на банките да застраховат своите заеми срещу неизпълнение, като продават облигации на пенсионни, държавни и хедж фондове. Това дава възможност на кредиторите да ангажират по-малка част от собствения си капитал, за да отговорят на регулаторните изисквания, а инвеститорите могат да получат доходност от ниско двуцифрено число.

Обикновено банката получава защита срещу неизпълнение на задължения в размер на 15% от потенциалните загуби. В замяна на това инвеститорите получават купон върху своите дялове.

Размерът на трансферите на риск, предоставящи защита на портфейл от италиански лизингови договори и италиански малки и средни предприятия, може да бъде съответно около 200 млн. евро и около 120 млн. евро, казаха лицата. А инструментите, свързани с пула от германски заеми за малки и средни предприятия, може да достигнат 150 млн. евро, допълниха те.

Те се превърнаха в бързо растяща част от кредитните пазари, като според данни на AXA IM Alts през 2023 г. ще достигнат над 206 млрд. евро, в сравнение с около 97 млрд. евро през 2020 г. Конкурентът на UniCredit, Banco Santander SA, проучва интереса към потенциално прехвърляне на значителен риск, свързани с кредити за над 6 млрд. долара, които са обвързани с производители на автомобили и други кредитополучатели в Мексико и Бразилия, съобщиха запознати миналия месец.