Първото изпитание на доларизацията на Милей идва с отварянето на аржентинските банки

Във вторник местните пазари и банки ще отворят отново след празничния уикенд, а опасенията за потенциална вълна от аржентинци, които теглят песо, за да си купят долари, нарастват

19:00 | 21 ноември 2023
Автор: Кевин Симочи,Игнасио Оливера Дол,Каролина Уилсън
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Хавиер Милей не би могъл да се надява на по-добър прием от страна на инвеститорите в първия си ден като новоизбран президент на Аржентина.

На Уолстрийт акциите на аржентински компании поскъпнаха най-много от поне десетилетие, а облигациите се повишиха поради оптимизма, че той може да успее да оправи затруднената икономика и да укроти инфлацията. Корпоративният свят също беше въодушевен, като главните изпълнителни директори на MercadoLibre Inc. и Globant SA се присъединиха към Илон Мъск, за да изразят одобрението си.

Вторият ден ще бъде много по-труден. Във вторник местните пазари и банки ще отворят отново след празничния уикенд, а опасенията за потенциална вълна от аржентинци, които теглят песо, за да си купят долари, нарастват. Въпреки че банките предприеха мерки, за да гарантират, че ще имат достатъчно пари в брой в навечерието на гласуването, в частни разговори ръководителите им съобщават на регулаторните органи, че може да се нуждаят от допълнителна помощ, за да укрепят системата.

"Утрешният ден ще бъде денят, в който ще видим тона", заяви Ханс Хюмс, главен изпълнителен директор на Greylock Capital, в интервю за Bloomberg Television в понеделник.

Само допреди няколко месеца Милей, малко известен конгресмен-либертарианец, спечели аржентинците и инвеститорите, като обеща радикална икономическа реформа, подписана с предложение за премахване на песото и замяната му с щатски долар. Макар че подробностите на плана винаги са били схематични, той го формулира като очевиден ход, след като стойността на местната валута се срина с 90 % през последните четири години, в резултат на което тя струва по-малко от "екскременти".

Проблемът обаче е как да се запази икономиката по време на прехода. Милей не е разкрил конкретните стъпки и срокове, които ще наложи промяната, нито е обяснил подробно как ще намали огромния бюджетен дефицит на страната - болезнена, но решаваща мярка за осъществяване на плана - оставяйки аржентинците да гадаят какво ги очаква.

В продължение на години страната ограничаваше ежедневното понижение на песото чрез смесица от валутен контрол и ограничения върху вноса, които доведоха до множество обменни курсове.

Вместо да намекне за намеренията си в понеделник, офисът на Милей заяви, че той няма да разкрие никакви назначения в кабинета до встъпването си в длъжност на 10 декември. Новоизбраният президент обяви плановете си скоро да посети Маями, Ню Йорк и Израел в рамките на пътуване, което има "духовно значение повече от други характеристики".

В този контекст много аржентинци ще сметнат за най-малко рискован вариант незабавното ликвидиране на песото, за да купят зелени пари на черния пазар, използван за заобикаляне на валутния контрол, опасявайки се, че колкото повече чакат, курсът само ще се влошава. Онлайн борсите за криптовалути показаха отслабване на песото след победата на Милей.

"Вървим към неизвестността", казва Алберто Рамос, главен икономист за Латинска Америка в Goldman Sachs Group Inc.

Нестабилен преход

Продажбата на песо с цел закупуване на долари може да доведе до сериозни проблеми за икономиката. Неорганизираният процес рискува да доведе до хиперинфлация и нестабилен преход към използване на новата валута, което може да подкопае идеите на Милей за радикално икономическо преустройство още преди да са започнали да се осъществяват. Това би било разочарование за поддръжниците му, които оцениха откровеното обсъждане от страна на смелия политик на проблемите на страната - икономика, която се насочва към шестата си рецесия от десетилетие насам, инфлация, надхвърляща 140%, ниво на бедност, което се е покачило до 40% - и обещанията му да направи всичко необходимо, за да оправи нещата.

"Има шанс това да се получи, но има много предизвикателства", каза Горки Уркиета, съпредседател на екипа за дълг на развиващите се пазари в Neuberger Berman. "Това ще бъде трудна задача с много рискове, свързани с изпълнението, но мисля, че пазарът ще му даде възможност."

Първо обаче Аржентина ще трябва да преодолее вторник.

Закъсняла девалвация

След като в понеделник Милей потвърди, че ще се срещне с президента Алберто Фернандес в резиденцията Оливос във вторник сутринта.

Ръководителите на банките не очакват значителна девалвация на официалния обменен курс в близките дни, но са обезпокоени от възможността за хаос, ако се стигне до вълна от тегления на пари в брой, и са се свързали с представители на централната банка, твърдят хора, които са пряко запознати с въпроса.

За да се намали натискът върху разликата между обменните курсове през преходния период и да се даде възможност за вливане на повече долари за износ, политиците се съгласиха да позволят на износителите да ликвидират по-голяма част от продажбите си в чужбина по суапов обменен курс на сините чипове, казаха хората, като помолиха да не бъдат идентифицирани, тъй като информацията не е публична. Централната банка също така планира да продължи да купува държавни облигации в песо на вторичния пазар, за да намали натиска от продажби, като същевременно продължи да издава договори в песо на фючърсния пазар, добавиха хората.

Говорител на централната банка на Аржентина отказа коментар.

Поддръжниците на плана на Милей да се отърве от песото изтъкват, че голяма част от страната вече е доларизирана - много сделки с недвижими имоти и скъпи вносни стоки вече се оценяват в американска валута. Идеята за официално преминаване на цялата икономика може да не изглежда толкова радикална, колкото би била в противен случай.

"Доверието в местната валута е много ниско и вече има значителна степен на неофициална доларизация на икономиката", казва Рамос от Goldman Sachs. "Но това е просто отражение на факта, че познатият не е служил добре на страната."