Опитът на Байдън за ограничаване на търга за петролни сондажи бе спрян от съда

Това решения на апелативния съд бе удар за екологичните организации и поставя под риск застрашен вид кит.

19:30 | 26 септември 2023
Автор: Дженифър А. Длохи
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Федерален съд остави в сила заповедта, с която администрацията на Байдън бе принудена да разшири предстоящата продажба на права за офшорни сондажи в Мексиканския залив. Същевременно даде на правителството повече време за провеждане на търга

Решението на петия окръжен апелативен съд в Ню Орлиънс, взето късно в понеделник, беше удар за екологичните групи, които се стремяха бързо да възстановят ограниченията на търговете, които според тях са от съществено значение за защитата на застрашения кит на Райс.

Съставът от трима съдии разпореди търгът да се проведе не по-късно от 8-ми ноември, но остави в сила заповедта на съда от по-долна инстанция, с която Министерството на вътрешните работи се задължава да продаде повече територии за потенциално разработване на нефт. Съгласно това разпореждане агенцията трябва да включи 6 милиона акра, които преди това беше изтеглила от търга, и да се откаже от планираните ограничения за движението на плавателни съдове в район, който може да осигури хабитат на вида.

Куизиана и представители на петролната индустрия, сред които Американският петролен институт, подразделенията на Chevron Corp. и Shell Plc, оспориха ограниченията, като Chevron заяви, че те могат да увеличат разходите и времето за изпълнение на проекти в региона.

„Радваме се, че пети окръг потвърди решението на окръжния съд да задължи Министерството на вътрешните работи да възстанови премахнатите площи и да премахне обременяващите условия, но тази администрация отново намери начин да забави отдаването на нефтени и газови находища под наем“, каза Райън Майерс, старши вицепрезидент и главен съветник на API.

Природозащитниците, които се присъединиха към администрацията на Байдън в обжалването на решението за по-нисша съдебна инстанция и поискаха спиране на действието на заповедта на по-нисшата съдебна инстанция, твърдят, че дейностите свързани с добива на нефт и газ в северната част на Мексиканския залив, представляват сериозна заплаха за по-нататъшното оцеляване на китовете на Райс, тъй като според оценките са останали една 51.

Въпреки че съставът на пети окръг нареди на Министерството на вътрешните работи да предприеме „необходими действия“ за изпълнение на заповедта и предупреди, че няма да има удължаване на крайния срок за продажба на 8-ми ноември, допълнителното време позволява на съда да разглежда жалбата на екологичните групи по същество.

„Днешното решение отхвърля безумния опит на петролната индустрия да пренапише правилата на играта точно когато времето изтича“, заяви адвокатът на Earthjustice, Стив Машуда. „Ще продължим тази борба за защита на почти изчезналия кит от ненужни вреди от страна на петролната индустрия.“

Говорителката на Министерството на вътрешните работи отказа коментар в понеделник вечерта.

Компаниите за добив на нефт и газ се подготвяха да подадат запечатани оферти за търга, който първоначално трябваше да се проведе в сряда. Продажбата, предвидена в закона за намаляване на инфлацията, е последната възможност за петролните компании да закупят нови лизингови договори в Мексиканския залив. Министерството на вътрешните работи все още не е публикувало окончателния си план за продажба на офшорни договори за наем на нефтени и газови находища през следващите пет години, което е законово искане, предшестващо провеждането на търговете.

Евентуалното спиране на работата на федералното правителство може да забави планирането дори на търга на 8-ми ноември. Конгресът все още спори за плана за разходите на федералното правителство, необходим за запазване на работата на правителството след началото на новата финансова година, която започва на 1-ви октомври.