DuPont и Dow Chemical се обединяват, за да се разделят

Кои са факторите, довели до "слонската сватба"

14:34 | 11 декември 2015
Автор: Димитър Баларев
Dow и DuPont. снимка: Bloomberg
Dow и DuPont. снимка: Bloomberg

Dow Chemical Co. и DuPont Co., двама гиганти в щатската индустрия ще се слеят като първа стъпка от план за създаване на три нови, специализирани компании.

Сливането, най-голямото в химическата индустрия, ще комбинира продукти на Dow и DuPont в сферата на земеделието, химическите стоки и специализираната химия. Той идва след две години натиск от инвеститори активисти, които твърдят, че акционерите на двете компании ще получат по-голяма стойност, ако те се разделят.
Dow и DuPont ще се обединят в сделка, платена изцяло с акции, заявиха те в петък в изявление, цитирано от Bloomberg. Главният изпълнителен директор на Dow Андрю Ливерис ще бъде изпълнителен председател, а шефът на DuPont Ед Брийн - главен изпълнителен директор на новата компания.
Въпреки своя размер и сложност, сделката ще преодолее антитръстовите ограничения с умерено закриване на бизнеси. Застъпването на продукти не е голямо и фокусът ще бъде вероятно върху семена Bloomberg Intelligence. Дори на тези пазари, Dow и DuPont имат големи конкуренти като Syngenta AG, Monsanto Co. и Bayer AG., каза той.

През май главният изпълнителен директор на DuPont Елън Кулман спечели борба с пълномощни с Trian Fund Management, които твърдяха, че разделяне на компанията ще спести милиарди долари разходи. Брийн, известен с ролята си в разделяне на Tyco International Plc., замени Кулман като изпълнителен директор през ноември, установявайки основата за сделката.
Dow, основана през 1897 от Хърбърт Х. Доу, също имаше проблеми с активисти инвеститори. Third Point, хедж фондът на Дан Лоуб, след неизпълнението на някои финансови цели, настоя за разделяне на петрохимията и специализираната химия.

Трите нови бизнеса, които ще се появят след сделката ще се фокусират върху земеделски продукти, включително хербициди и ГМО семена, битова химия и специална химия, като тази, които се използва в соларните панели.
Земеделският бизнес на DuPont имаше 9.2 млрд. долара приходи през първите девет месеца на 2015, или 41% от продажбите според данни на  Bloomberg. Същото звено на Dow има $4.8 млрд. продажби или 13% от общите. Имаше много спекулации за консолидация в земеделската индустрия, след като ниските добиви ограничиха разходите на фермерите и оттам продажбите на компаниите. Друг фактор и офертата на Monsanto за Syngenta, която бе оттеглена през август.