Проф. Кръстева: Топката е изцяло в полето на ГЕРБ

Политическата криза коментира проф. Анна Кръстева, политолог и преподавател в НБУ в предаването „Светът е бизнес“, Bloomberg TV Bulgaria, 10.12.2015.

14:03 | 11 декември 2015
Автор: Кирил Петков
Проф. Анна Кръстева. снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Проф. Анна Кръстева. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Основният проблем пред цялото общество е кой ще бъде основният играч, който ще проведе съдебната реформа, защото България има нужда от противодействие на корупцията, каза проф. Анна Кръстева от НБУ в студиото на „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria. „Искрено казано, трудно виждам кой ще бъде той, но ако трябва безпристрастно, като политик да отговоря, то това е голямото предизвикателство пред ГЕРБ. Това е партията, която единствена може да изнесе съдебната реформа. И ако приеме това предизвикателство, нещо, което до сега не е категорично направила, ще остане трайно в историята“, заяви Кръстева.

Според политолога „мълчанието на основните актьори по повод случващите се политически събития е оглушително, а обществото мнение е гладно за реакции. Зад това мълчание стоят неподготвеност на участниците. Едни не искат да говорят, а други не знаят какво да кажат“.

Има едно кълбо от проблеми и първият проблем е неслучването на съдебната реформа у нас. Вторият е неслучването на реформи в самия Реформаторски блок и третият е какво се случва с управлението, което е на коалиционен принцип“, очерта конфликтната ситуация Кръстева.

Оставката на вече бившия министър на правосъдието, професор Кръстева коментира така: „Имаше доста преувеличени реакции. Трябва да свикваме с нормално възприемане на оставките. Не става дума точно за тази оставка, а по принцип. Част от демократичната игра е да се поеме политическа отговорност и една оставка да не предизвиква истерични реакции“.

Подценяването на интелекта на т.нар. „обикновен човек“ е най-грубата грешка. По думите на политолога „обикновеният човек вижда много добре, че няма съдебна реформа, че няма справедливост. Вижда, че такава реформа се случи и продължава да се случва в Румъния“.

Наистина е колоритно, че Румъния има цял раиран кабинет - действащи министри, бивши министри и министър-председател, които са в затвора. Аз, като гражданин, и като анализатор, и като политолог, мечтая да видя виден политик, който излиза от затвора. Това, първо, би означавало, че прокуратурата си е свършила работата и е внесла достатъчно солидни доказателства. След това, че вече е осъден и е излежал наказанието си и отново може да се впусне в нормалния живот. Ние не можем още да стигнем дори до предпоставките на подобна стъпка. Това прави обществото нетърпеливо“.

Позицията на ГЕРБ е толкова стабилна, че тази оставка не само не я разклаща, а я затвърждава“, изтъкна проф. Кръстева. „Имаме много повече основания да смятаме, че тази оставка е по-скоро поискана, отколкото подадена“.

По отношение на реакцията на Радан Кънев, политологът изтъкна, че Кънев е превърнал в своя „политическа идентичност съдебната реформа и нейното неслучване е довело до загуба на политическа идентичност за политическия лидер: "Той до такава степен загуби почва под краката си, че в този ключов момент Радан Кънев произведе непростими политически фалове. Корабът на собствената му политическа група доста започва да се клати. Не може капитанът на един кораб да не е начело на своя кораб в един ключов момент“.

„Оглушителното мълчание на Реформаторския блок е, защото няма готовност от страна на останалите членове на парламентарната група. Би било прецедент в демократичната практика, ако капитанът гласува по един начин, а групата гласува по обратния“.

„Това, което се случва в РБ е видимостта на един процес, който тече от доста месеци. Това е сближаване на позицията на нарастващ брой политици и партии с позицията на ГЕРБ. Загубва се реформаторският патос“, каза Кръстева.

„Големият проблем пред цялото българско общество и цялата българска държава е кой ще бъде основният актьор на правосъдната реформа. Топката е изцяло в полето на ГЕРБ“, категорична бе Кръстева и заяви, че очакванията й са новият министър да бъде подкрепен от ГЕРБ, за да „не се сменя през пет минути и да знаем, ако има съдебна реформа, кого трябва да поздравим, ако няма – на кого да се сърдим“.

Чуйте още: