Руската централна банка запази лихвите

Банката обвързва решението с инфлацията

13:50 | 11 декември 2015
Автор: Димитър Баларев
Елвира Набиулина. снимка: Андруй Рудаков/Bloomberg
Елвира Набиулина. снимка: Андруй Рудаков/Bloomberg

Руската централна банка остави основната си лихва без промяна за трети последователен път, като спадът на цените на петрола доведе до нова слабост на рублата и увеличен риск от инфлация.
Банкерите задържа едноседмичната ставка на 11 процента, заяви Банката на Русия в изявление от петък. 22 от 36 икономиста предвидиха този ход, като останалите прогнозираха понижение, според изследване на Bloomberg. Управителят Елвира Набиулина ще има пресконференция в 15 часа в Москва.
Спадът на цените на петрола е последният шок, който отклонява централната банка от средносрочната цел за 4% инфлация. Цените растат четири пъти по-бързо (15% на годишна база през ноември). Банкерите също трябва да преценят ефекта на мерките срещу Турция и новите магистрални такси. През ноември Набиулина остави отворена възможността за запазване на лихвите до март, след пет понижения, които свалиха лихвата на 11% през юли.
Решението е с отчитане на растящите инфлационни рискове, докато рискът от икономическо охлаждане остава, заяви централната банка. "Със забавянето на инфлацията в съответствие с нашата прогноза и при условие, че инфлационните рискове намалеят, Банката на Русия ще продължи с низходящата корекция на своята ключова лихва."
Рублата поевтиня с 1.1 процента до 69.899 спрямо долара след решението. Тя загуби 8% след последното заседание на 30 октомври и това я прави третата най-зле представящата се валута сред 24 валути на развиващите се страни.