Приятелството между Абе и Моди носи резултати за двете страни

Натали Обико Пиърсън от Bloomberg с коментар за икономическото сътрудничество между Индия и Япония

12:00 | 11 декември 2015
Обновен: 12:08 | 11 декември 2015
Автор: Ирина Илиева
Посещение на Абе в Индия
Посещение на Абе в Индия

Натали Обико Пиърсън, Bloomberg: Това е посещение, при което очакваме невероятната химия между Абе и Моди да започне да се отплаща. Сделката, която ще следим, е за построяване на първата високоскоростна ж.п. линия. Това е добре за Япония – наскоро сключиха подобна сделка за проект между Индонезия и Китай. За Индия е от изключително икономическо значение, тъй като ще свърже финансовата столица Мумбай с Ахмедабад – голям град в Гуджарат, родният щат на Моди. Друга сделка, която очакваме да бъде обявена, е споразумение за по-голямо сътрудничество за оборудване за отбрана между двете страни. Индия и Япония вече са извършвали съвместни военни учения, така че това ще бъде продължение на това сътрудничество.

Освен химията между Абе и Моди, има и други две главни причини. Едната е Китай. И двете страни споделят възгледи за разширяването на Китай в региона. Япония, разбира се, има спорове с Китай в Източнокитайско море. Много отдавна Индия има обтегнати отношения с Китай, водили са война по северната граница, а наскоро и китайската експанзия в района на Индийския океан, където изпрати подводници до Шри Ланка и също помогна за построяване на пристанища в Пакистан . Това е геополиточеската причина.

Другата причина е, че са много добри инвеститорни партньори. Индия има огромни нужди в инфраструктурния сектор. По традиция японските компании са много добри в строежа на подобни проекти, а Япония разполага и със средства.

Япония специално е атрактивен партньор по начин, по който САЩ не е. Например, ако Индия иска да привлече инвестиции за инфраструктурата от САЩ, би трябвало да търси подобни инвестиции директно от американски компании. Япония е много добра в това, че правителството и бизнесът работят в тясно сътрудничество. Така че японското правителство ще отвори вратите за японските компании, които да дойдат и да инвестират в Индия.

Друга голяма причина е това, че Индия стартира кампанията „Направи в Индия“. Моди иска да превърне Индия в световен производствен център, а японските компании търсят нови производствени бази. Разбира се, Индия предлага огромен потенциал и за вътрешния пазар.