На всяка обществена зарядна станция в Германия се падат около десет частни

В Германия има около 85 000 публично достъпни зарядни станции, като почти една пета от тях са класифицирани като точки за бързо зареждане

19:41 | 8 юни 2023
Автор: Моника Реймънт
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Германия тихомълком се отказва от целта си до 2030 г. по улиците и в супермаркетите да бъдат разположени един милион станции за зареждане на електрически автомобили, тъй като става ясно, че хората предпочитат да зареждат у дома.

Говорител на Министерството на транспорта на страната, ръководено от подкрепящите бизнеса Свободни демократи, заяви, че целта все още е официална политика, но хора, запознати с намеренията на правителството, заявиха, че служителите са признали, че тя няма да бъде преследвана.

Целта, оставена през 2021 г. като част от договора на управляващата коалиция, не отразява технологичния напредък и променящите се предпочитания и би довела до риск от изграждане на обществени зарядни станции, които не се използват много, твърдят източниците.

В Германия има около 85 000 публично достъпни зарядни станции, като почти една пета от тях са класифицирани като точки за бързо зареждане. Шофьорите в най-голямата икономика в Европа обаче предпочитат да имат зарядни устройства за автомобили у дома, като на всяка обществена точка за свързване се падат около десет частни инсталации. Правителството не е очаквало този обрат.

Промяната подчертава предизвикателството, пред което са изправени много европейски държави при планирането на обществената инфраструктура за насърчаване на електрическия транспорт. Според двама души, запознати с въпроса, целта за един милион станции, подкрепена в генерален план през октомври, първоначално е била записана в договора на правителствената коалиция след лобиране от страна на автомобилната индустрия в страната, която ще се възползва от по-широка мрежа за зареждане.

"Като цяло вкарването на инфраструктурата на мрежата в земята може да бъде доста трудно", казва Райън Фишър, анализатор на инфраструктурата за зареждане в BNEF, който изчислява, че Германия ще се нуждае от около 450 000 точки за зареждане до края на десетилетието. "Ако се окажете с 1 милион, ще се окажете с твърде много, но броят на бързите зарядни устройства е от значение, за да се определи колко са ви необходими като цяло."

Погрешни предположения

Целта се основава на проучване от 2020 г., в което участват съответните участници от автомобилната индустрия, енергийния сектор, науката и политиката. В доклада обаче се посочва, че само в един от четирите сценария, които се оценяват, има нужда от един милион точки за зареждане, а в други се посочват по-ниски нужди. Германското автомобилно лоби VDA подчерта, когато се свърза с Bloomberg News, че други заинтересовани страни са помогнали за изчисляването на този брой.

"Целта не отчита огромното развитие както по отношение на превозните средства, така и на зарядните станции, и поради това е технологично остаряла", заяви Керстин Андреае, председател на енергийната лобистка група BDEW, която тогава допринесе за проучването.

Една по-широка мрежа от инфраструктура за зареждане може да стане полезна, тъй като цените на електрическите превозни средства намаляват, а делът на собствениците на електрически превозни средства, които нямат възможност за лично зареждане, нараства. Дори и отделно проучване през 2020 г. показва, че Германия вероятно се нуждае само от 440 000 до 843 000 обществени зарядни точки и ще достигне горната граница на този диапазон само ако частното потребление е бавно.

Германското министерство на икономиката не пожела да коментира целта от един милион и препрати към министерството на транспорта, което подчерта, че "германското правителство се придържа към целта от коалиционното споразумение". Министърът на транспорта Фолкер Висинг и преди е настоявал за политики, които благоприятстват интересите на производителите на автомобили, а в момента автомобилните производители призовават правителствата в цяла Европа да разширят инфраструктурата за зареждане, което ще им помогне да стимулират продажбите на електронни автомобили.

"Важно е тази цел да се преразглежда отново и отново, особено в светлината на техническото развитие", каза Щефан Гелбаар, говорител на транспортната политика на парламентарната група на Зелените.