Половината китайски градове се затрудняват да финансират дълга си

Това сочи доклад на изследователи от Rhodium Group, които са проучили годишните отчети на 205 китайски града и на близо 3000 финансови институции на местното самоуправление

12:55 | 2 юни 2023
Обновен: 12:58 | 2 юни 2023
Автор: Том Ханкок
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Финансовият натиск, с който се сблъскват местните власти в Китай, ограничава фискалната подкрепа за възстановяването на икономиката, като през миналата година половината от градовете са имали затруднения с управлението на лихвените плащания по дълговете си.

Това сочи доклад на изследователи от Rhodium Group, които са проучили годишните отчети на 205 китайски града и на близо 3000 финансови институции на местното самоуправление - държавни компании, които извършват инвестиции в инфраструктура.

Разходите на половината от градовете за обслужване на дълга са били над 10% от общите им приходи - праг, който според изследователите показва трудности при управлението на разходите за обслужване на дълга. През 2021 година само 30% от градовете са достигнали този праг.

Според Rhodium увеличаването на тежестта на обслужване на дълга на местните власти спрямо приходите е предизвикано от широко разпространените пандемични ограничения и спада на цените на недвижимите имоти през миналата година, което е намалило приходите от данъци и продажби на земя. Два града - Ланджоу в Западен Китай и Гуилин в Южен Китай - са били изправени пред разходи за обслужване на дълга, по-големи от общия им доход през миналата година, установи тя.
"Настоящата слабост на финансите на местните власти пречи на Пекин да използва фискалната политика в подкрепа на икономиката. Всъщност това е основната причина, поради която през тази година не е имало значима фискална подкрепа за възстановяването на Китай", казват изследователите в доклада.

Икономистите понижиха очакванията си за растежа през тази година по-близо до официалната цел на правителството от около 5%, след като последните данни показаха спад в промишленото производство и инвестициите, включително в инфраструктура. Строителната дейност отслабна, а световните цени на суровините се понижиха. Официалните данни от тази седмица сигнализираха за по-нататъшна слабост на промишлеността, която до голяма степен захранва строителния сектор.

Финансовите инструменти на местното самоуправление (LGFV) бяха най-често споменаваният основен риск в проучване на агенция Bloomberg, проведено през май сред 53 икономисти, мениджъри на парични средства и стратези от финансови институции в Азия. През тази година нараснаха опасенията на инвеститорите, че за първи път Финансовите инструменти на местното самоуправление може да не изпълни задълженията си по публично емитирана облигация, което може да дестабилизира финансовата система на Китай.

Миналия месец LGFV в югозападния град Кунмин извърши необичайно плащане на облигации в последния момент, което породи опасения относно кредитния риск. Според анализа на Rhodium през 2022 г. Кунмин е изправен пред четвъртата по големина тежест на обслужване на дълга от всички китайски градове.

В доклада на Rhodium се констатира, че очакваните разходи по заеми в LGFVs са намалели за трета поредна година до 5,36% през 2022 г., но остават по-високи от средния лихвен процент по корпоративни заеми от 4,12%. Това е така, защото LGFV са склонни да заемат повече средства от т.нар. банки в сянка.
Намаляващите лихвени разходи се дължат отчасти на повече краткосрочни заеми, които съставляват 25,7% от общия лихвоносен дълг на LGFV спрямо 21% през 2018 г., което увеличава необходимостта от рефинансиране на дълга им.

Паричните активи на LGFVs намаляха през 2022 г., въпреки че активите им в областта на земята се увеличиха, тъй като те се намесиха в подкрепа на местните пазари на земя, се посочва в доклада. Пекин спешно трябва да преструктурира дълга на местните власти, за да си възвърне способността да прилага значими фискални стимули, смятат от Rhodium. Планът за това може да бъде представен на Националната конференция за финансова работа в Китай, която може да се проведе през лятото, каза той.