Дронове са повредили жилищни сгради в Москва

Няма загинали, но двама от пострадалите са потърсили медицинска помощ, съобщи кметът на града Сергей Собянин

09:40 | 30 май 2023
Обновен: 10:23 | 30 май 2023
Автор: Investor.bg
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Кметът на Москва съобщи, че няколко жилищни сгради са били повредени в резултат на атаки на дронове срещу столицата на Русия във вторник сутринта, което е последният знак, че войната в Украйна може да се разпространи извън границите на страната, предава Investor.bg, като цитира информация на РИА Новости.

„В ранните часове на тази сутрин атака на безпилотен летателен апарат нанесе незначителни щети на няколко сгради", заяви кметът Сергей Собянин, цитиран от РИА Новости.

Видеоклипове, споделени в руските социални медии, показват как противовъздушната отбрана стреля по безпилотни самолети в различни части на Москва и Московска област. Две жилищни къщи в различни части на Москва са били ударени от дронове, съобщи РИА по-рано във вторник, като се позова на неидентифициран служител на службата за спешна помощ. 

„Тази сутрин жителите на някои райони на Московска област чуха звуци от експлозии - това беше работата на нашата система за противовъздушна отбрана. Няколко безпилотни самолета бяха свалени, докато се приближаваха към Москва", заяви губернаторът на Московска област Андрей Воробьов в своя канал в Telegram.

По-късно стана ясно, че 13 безпилотни самолета са били свалени над града ив покрайнините - в Нова Москва, Рубльовка и квартал Истра. Три дрона обаче са се разбили във високи сгради на Ленински проспект, улица "Профсоюзная" и улица "Атласова". В московската полиция е обявен план "Тайфун" - събират се служители, участващи в операции за спешно реагиране.

Собянин подчертава, че никой не е пострадал сериозно при инцидента и че службите за спешна помощ разследват „обстоятелствата на инцидента“.

Жителите на няколко входа са били евакуирани. Те ще могат да се върнат в апартаментите си, след като аварийните служби приключат работата си. „От съображения за сигурност жителите на няколко входа в двете сгради, засегнати от безпилотни летателни апарати, бяха евакуирани за времето на работата на аварийните служби. Жителите ще могат да се върнат в апартаментите си веднага след приключване на работата на специалните служби", пише Собянин.

Въпреки че руските региони бяха подложени на засилени атаки през този месец, нападението с дронове във вторник сутринта може би е най-интензивното срещу Москва, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари миналата година. Два дрона се взривиха над Кремъл на 3 май - нападение, за което Москва обвини Украйна, която отрече да е замесена.