Турция премахна последното препятствие по пътя на Финландия към НАТО

Гласуването подпечатва сериозна промяна в европейската архитектура за сигурност, след като нахлуването на Русия в Украйна преди една година накара военно необвързаните Финландия и Швеция да кандидатстват за членство в НАТО

14:00 | 31 март 2023
Обновен: 14:05 | 31 март 2023
Автор: Кати Похянпало, Наталия Дроздиак, Фират Козок
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Парламентът на Турция гласува за одобряване на членството на Финландия в НАТО и така свали и последната преграда пред присъединяването на северната съседка на Русия към отбранителния съюз.

В четвъртък законодателите в Анкара гласуваха единодушно за ратифициране на влизането на Финландия в Организацията на Северноатлантическия договор - последната от настоящите членки, която одобри разширяването, след като в понеделник унгарският парламент също подкрепи този ход.

Гласуването подпечатва сериозна промяна в европейската архитектура за сигурност, след като нахлуването на Русия в Украйна преди една година накара военно необвързаните Финландия и Швеция да кандидатстват за членство в НАТО. Вотът подчертава и разделението в блока, защото Турция и Унгария продължават да се противопоставят на приемането на Швеция, а графикът за присъединяването на най-голямата скандинавска държава е поставен под съмнение.

След гласуването генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг написа в Twitter, че приветства резултата и че ратификацията ще направи "семейството на НАТО по-силно и по-сигурно".

Укрепване на

Укрепване на НАТО | Алиансът ще има по-голям контрол над Балтийско море, ако Швеция и Финландия влязат в него

По-рано този месец и Турция, и Унгария сигнализираха, че ще одобрят самостоятелното присъединяване на Финландия след месеци на отлагане, като по този начин отделиха кандидатурите на двете скандинавски държави, дори след като и двете бяха поканени през юни миналата година да започнат процедура за присъединяване. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвинява Швеция, че не прави достатъчно, за да се справи с групите, които Турция определя като терористични, докато партията на унгарския министър-председател Виктор Орбан свързва ветото на тази страна със сблъсъка вътре в Европейския съюз относно върховенството на закона.

Финландия и Швеция вече започнаха да се интегрират в алианса и участват във всички срещи на НАТО, откакто получих покани за членство през лятото на миналата година. Но като пълноправен член Финландия вече ще може да се възползва от ангажиментите по член 5 за взаимна отбрана - което означава, че съюзниците са длъжни да ѝ се притекат на помощ, ако бъде нападната - и скандинавската страна ще трябва да бъде готова да защитава и други съюзници.

"Това е голяма промяна, зад която стои много приемственост", казва Мина Аландер, научен сътрудник във Финландския институт за международни отношения, за членството на Финландия в НАТО. Макар че страната отдавна е близък партньор на алианса, ще е необходима "огромна промяна в манталитета, защото сега вече не сме сами и можем да очакваме помощ", вместо да се налага да защитаваме територията си сами, каза Оландер.

Този ход е неуспех за руския президент Владимир Путин, тъй като Финландия охранява граница с Русия, дълга около 1300 км. Това означава, че членството на Финландия ще удвои дължината на границата на НАТО с Русия, която сега съставлява едва 6% от сухопътния периметър на страната. То ще даде възможност на алианса да подобри наблюдението на западния фланг на Русия с помощта на добре обучената финландска армия, която вече използва оръжия, съвместими с натовските. И макар че Русия представлява ограничена заплаха, докато в момента е затънала във войната си в Украйна, съюзниците не искат да подценяват способността на Москва да възстанови силите си след войната.

Членството на Финландия ще стане официално, след като тя депозира кандидатурата си за присъединяване в Държавния департамент на САЩ във Вашингтон, което може да се случи през следващите дни.

Влизането на Финландия също така ще позволи на блока да продължи да охранява зоната около Балтийско море в защита на балтийските си членове Естония, Латвия и Литва, които често се разглеждат като потенциални цели на руската агресия. Освен това в алианса влиза още една арктическа държава, чиято армия е обучена за работа в студено време - важно предимство в момент, когато Далечният север придобива все по-голямо стратегическо значение с оглед на засиленото присъствие на Русия и Китай там.

За НАТО ратификацията на Финландия бележи едно от най-бързите присъединявания в историята, като членството е подпечатано за по-малко от година, откакто двете скандинавски държави подадоха молба през май 2022г. Северна Македония се присъедини към алианса последна - процес, който отне две десетилетия. Заедно с Швеция други държави, включително Украйна и Грузия, също остават да чакат за влизане в НАТО.

Сега фокусът се измества върху финализирането на кандидатурата на Швеция, което съюзниците все още се надяват да приключи навреме за срещата на върха на лидерите във Вилнюс през юли. Но изборите в Турция през май се считат за решаващи, като се има предвид, че ако резултатът е несигурен, това може допълнително да забави процеса на разширяване. Новите антитерористични закони на Швеция, които се надяват да повлияят донякъде на Турция, трябва да влязат в сила през юни.

Унгарският парламент все още не е насрочил гласуване по кандидатурата на Швеция, а говорителят на правителството Золтан Ковач написа в сряда в Туитър, че "приемането на Швеция в НАТО е изправено пред предизвикателства, тъй като ние изразяваме загриженост относно продължителни оплаквания, включително дипломатически удари и липса на грижа и уважение".