Credit Suisse рискува дисциплинарно производство за начина на управление

Придобиването на Credit Suisse от UBS с посредничеството на правителството миналия уикенд беше широко критикувана както от политиците, така и от обикновените граждани в Швейцария

17:00 | 26 март 2023
Автор: Хюго Милър
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Credit Suisse Group AG е изправена пред заплахата от евентуална проверка и дисциплинарни мерки за начина, по който висшите мениджъри са управлявали банката в периода преди нейния срив и поглъщането ѝ от UBS Group AG, съобщи швейцарският банков регулатор пред NZZ am Sonntag.

" Credit Suisse имаше културен проблем, който се изразяваше в липса на отчетност", заяви президентът на банковия регулатор Марлене Амстад пред неделния вестник. "Често не беше ясно кой за какво е отговорен. Това благоприятстваше небрежното справяне с рисковете."

Дали да се започне ново производство остава "отворен въпрос", каза тя и добави: "Ние не сме правоприлагаща агенция, но проучваме възможностите".

Говорител на Credit Suisse отказа да коментира.

Покупката на Credit Suisse от UBS с посредничеството на правителството миналия уикенд беше широко критикувана както от политиците, така и от обикновените граждани в Швейцария. По-специално банковият регулатор бе подложен на проверка за това дали е трябвало да направи повече, за да предотврати фалита на Credit Suisse.

Амстад отхвърли предположението, че органът не се е намесил достатъчно рано или агресивно, за да се справи с проблемите на Credit Suisse, като посочи шестте изпълнителни производства срещу банката през последните години. 

"Намесихме се по-рано и много интензивно там, където имаше нарушения на надзорното законодателство. Но особено когато действаме строго, това обикновено не става публично достояние", каза тя пред NZZ. "Представете си, че беше станало известно, че вече сме работили по заповедта за преструктуриране на CS през ноември или че сме поискали от CS да подготви алтернативни решения за току-що случилата се ситуация."

Повтаряйки коментарите на швейцарския финансов министър от събота, Амстад заяви, че идеята за национализация на банката е била отхвърлена, като се има предвид, че има "малко добри примери" за този вариант, които да се посочат, и това би означавало правителството да поеме всички рискове на баланса на Credit Suisse.

По същия начин Амстад се противопостави и на твърдението, че върху Швейцария е бил оказан неправомерен натиск, като заяви, че "швейцарските власти сами са решили кое решение е най-добро".

За да отговори на опасенията, че обединената банка е твърде голяма, за да фалира, Амстад заяви, че в бъдеще UBS ще бъде изправена пред "все по-високи изисквания за капитал и ликвидност".

Швейцария е критикувана, че не е предоставила на банковия регулатор подходящи инструменти, с които да наказва банкерите и да възпира лошото поведение. Амстад заяви, че приветства обсъждането на възможността за предоставяне на нови правомощия на регулатора, като например възможност за налагане на глоби на физически лица или банки.

"Когато става въпрос за отговорността на отделните лица, вземащи решения, обаче, е очевидно, че има пропуски, които трябва да бъдат отстранени", каза Амстад.

Главният изпълнителен директор на банковия регулатор Урбан Ангехерн даде отделно интервю за швейцарския седмичник SonntagsZeitung, в което повтори забележките, изказани както от Амстад, така и от министъра на финансите Карин Келер-Зутер. Подобно на Амстад, той подчерта, че липсва "режим за висши мениджъри", който би позволил на надзорния орган по-бързо да определи отговорността или да обвини някого, което означава, че "след това вече няма да има оправдания".

Той защити постиженията на регулатора в овладяването на Credit Suisse.

"През годините сме имали доста голям ефект. Разширихме границите на нашата мисия", каза той. "Но, както каза федералният съветник: Не можеш да регулираш криза на доверието."