ЕС и Германия се споразумяха за синтетичните горива

„Битката за технологичната неутралност беше спечелена, което е предпоставка за признаването на биогоривата", каза италианският премиер

15:36 | 25 март 2023
Обновен: 15:42 | 25 март 2023
Автор: Ева Кръковска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Германия е постигнала споразумение с Европейския съюз по знаковия регламент, който изисква новите автомобили да бъдат въглеродно неутрални до 2035 г., разрешавайки спор, който заплашваше да подкопае амбициозния план на блока за намаляване на емисиите на парникови газове. 

Правителството в Берлин заяви, че е получило ключови гаранции, че правилата на ЕС ще бъдат технологично неутрални, което ще остави място за т.нар. синтетични горива, които да се използват в рамките на програмата за нулеви емисии.

„Това проправя пътя превозни средства с двигатели с вътрешно горене, които използват само въглеродно-неутрални горива, да бъдат сред новорегистрираните след 2035 г.“, каза германският министър на транспорта Фолкер Висинг в изявление в събота.

Пробивът дойде след седмици преговори с Европейската комисия и натиск от страна на партньорите на Германия в ЕС, раздразнени от хода на правителството в Берлин да блокира законодателството в последния момент.

„Сега ще работим за възможно най-бързото приемане на регулациите за въглеродните стандарти за автомобилите“, заяви еврокомисарят по климата Франс Тимерманс в Twitter, добавяйки, че Европейската комисия ще продължи бързо с необходимите правни стъпки, за да се приложи разпоредбата, която позволява класифицирането на автомобили, работещи със синтетични горива, за въглеродно неутрални.

Сделката означава, че Германия може официално да одобри споразумението, достигнато през октомври, което изисква новите автомобили да бъдат с нулеви емисии – ключов стълб в плановете на ЕС за достигането на въглеродна неутралност до 2050 г. Гласуване миналия месец, което се очакваше да бъде просто процедурно, бе отложено заради възражения на "Свободна демократическа партия" – по-малък член на управляващата коалиция на канцлера Олаф Шолц.

Гласуването, което може да се случи още във вторник, когато енергийните министри се съберат в Брюксел, би трябвало да мине успешно с подкрепата на Германия, тъй като противопоставящите се страни няма да постигнат достатъчно малцинство, за да блокират напредъка. Италия иска допълнителни гаранции, включително за това как автомобилите, използващи биогорива, могат също да бъдат освободени.

„Битката за технологичната неутралност беше спечелена, което е предпоставка за признаването на биогоривата“, каза италианският премиер Джорджа Мелони пред репортери в петък след среща на върха на лидерите на ЕС. „Ние също така показваме, че биогоривата са с нулеви емисии, следователно няма нужда да навлизаме в техническите подробности. Ако технологията улучва целта, значи можете да я използвате“.

Притесненията на Германия бяха фокусирани върху елемент, вече включен в проекторегламента, който предвижда Комисията да направи предложение за синтетични горива, произведени с помощта на възобновяема електроенергия и въглероден диоксид, уловен от атмосферата, след консултация със заинтересованите страни. Сделката, обявена в събота, предлага на Германия повече подробности за това как ЕС планира да приложи разпоредбата за синтетичните горива.

Планираният за 2026 г. преглед на напредъка на блока по отношение на превозните средства с нулеви емисии се смята за твърде късен за някои от производителите на автомобили в страната. Porsche, например, похвали позицията на правителството.

Активистите за опазване на околната среда обаче бяха разгневени от решението на Германия да задържи плана за емисиите и предупредиха да не бъдат правени промени, които биха могли да отклонят вниманието от напредъка към по-широко използване на електрически и други превозни средства с нулеви емисии.

Паскал Канфин, ръководител на комисията по околна среда на Европейския парламент, призова Комисията да се увери, че предстоящите правила за синтетичните горива са съобразени с постигнатото миналата година споразумение за стандартите за емисиите на автомобилите. Въпреки че ролята на Парламента в процеса занапред е ограничена, той все пак може да блокира бъдещия регламент.

"Автомобилният сектор изцяло възприе електрическите автомобили, което направи предишния дебат по въпроса абсурден и накърни авторитета на Германия", заяви в събота Михаел Блос, член на Европейския парламент от германската партия "Зелените". "Сега е време за компенсация.