Петролът се възстановява поради по-евтиния долар и перспективите за Китай

ОПЕК+ препоръча производството на суров петрол да остане стабилно и ще задържи добива на нивата, определени в края на миналата година

10:15 | 2 февруари 2023
Обновен: 10:22 | 2 февруари 2023
Автор: Йончан Чин
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Петролът възстанови част от стойността си, която изгуби в сряда, тъй като щатският долар поевтиня, а търговците преценяваха потенциала за по-голямо търсене в Китай, предава Bloomberg.

West Texas Intermediate поскъпна над 77 долара за барел, след като загуби 3,1% през предходната сесия след поредните данни за увеличаване на петролните резерви в САЩ. Спадът дойде в момент, когато Федералният резерв повиши лихвените проценти, но също така сигнализира, че е постигнал напредък в борбата си с инфлацията. Щатският долар спадна до най-ниското си ниво от април насам, което направи стоките, оценени в тази валута, по-евтини за много купувачи.

Суровият петрол беше подложен на колебания през последните сесии, тъй като опасенията за забавяне на растежа в САЩ се конкурираха с оптимизма, че прекратяването на политиката за нулев Covid от страна на Китай ще съживи търсенето в най-големия вносител на суров петрол. В същото време търговците отброяват времето до следващия кръг санкции и ценови ограничения, които ще бъдат наложени от Европейския съюз и Групата на седемте върху руския износ на фона на войната в Украйна.

Фючърсите нарастват

"Цените намират подкрепа от отслабващия щатски долар", заяви Равиндра Рао, ръководител на отдел "Изследване на суровините" в Kotak Securities Ltd. в Мумбай. Въпреки това "при всички неблагоприятни фактори изглежда трудно петролът да се задържи на по-високо ниво", каза той, като се позова на нарастващите резерви, повишаването на лихвените проценти и опасенията за забавяне на растежа.

Междувременно комитетът на ОПЕК+ препоръча производството на суров петрол да остане стабилно, тъй като пазарът очаква яснота относно търсенето в Китай и доставките от Русия. Групата ще задържи добива на нивата, определени в края на миналата година, когато обяви съкращаване на производството с 2 млн. барела дневно, за да балансира пазарите.

Времевите спредове сочат за стабилност на пазара, като спредът за незабавна доставка на световния бенчмарк Brent - разликата между двата най-близки договора - е с бича структура на обратно контанго. Разликата бе 25 цента за барел, след като през по-голямата част от предходните два месеца тя бе в противоположната структура на контанго.