Стачките в Англия и Уелс спряха влакове и затвориха училища

Стачкуват 475 000 членове на профсъюзите, които настояват за увеличение на заплатите, което да допринесе за преодоляване на кризата с разходите за живот

13:10 | 1 февруари 2023
Автор: Еймон Акил Фархат
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Голяма част от служителите в офисите са принудени да работят от вкъщи в сряда, тъй като мащабните стачни действия затвориха училища и парализираха британската железопътна мрежа, предава Bloomberg.
Стачкуват 475 000 членове на профсъюзите, които настояват за увеличение на заплатите, което да допринесе за преодоляване на кризата с разходите за живот. Миналата година заплатите на много от тях бяха увеличени с по-малко от 5%, въпреки че инфлацията се увеличи над 10%.

Близо 475

Основните гари в Лондон са изцяло затворени, включително гарите Виктория, Канън Стрийт, Мерилибоун и Лондон Бридж, а по повече от дузина ключови крайградски железопътни линии не се извършват никакви превози.
По данни на Националния образователен съюз около 85% от училищата в Англия и Уелс са частично или изцяло затворени. Въпреки това министърът на образованието Джилиан Кийгън заяви в сряда сутринта, че "по-голямата част от училищата" са отворени, като по-точни данни ще бъдат публикувани по-късно днес.
В сряда е денят на най-мащабни координирани стачни действия във Великобритания от повече от десетилетие насам, като ще окаже натиск върху консервативната администрация на министър-председателя Риши Сунак да разреши споровете с работниците от публичния сектор, като направи по-щедри предложения за заплащане. Машинисти, учители, университетски преподаватели и държавни служители протестират заедно.
По данни на Bloomberg Economics масовите стачки може да са стрували на Обединеното кралство около 1,5 млрд. паунда (1,85 млрд. долара) през последното тримесечие на годината, като се очаква икономиката да се върне назад през първите три месеца на 2023 г.

Значителни смущения
"Знаем, че ще има значителни смущения предвид мащаба на стачните действия", заяви говорителят на Сунак, Макс Блейн, пред репортери в Лондон във вторник. "Това ще бъде много трудно за обществеността, която се опитва да се справи с ежедневния си живот."

Обществото подкрепя

Повече от половината от обществеността смята, че правителството на Сунак се справя зле с преговорите с профсъюзите, за да избегне стачките в публичния сектор, според проучване на Ипсос, публикувано в сряда. Едва 17% смятат, че министрите се справят добре, а близо една трета - 31% - твърдят, че опозиционната Лейбъристка партия на Кийр Стармър би се справила по-добре със ситуацията, ако беше на власт.

Стачката на учителите вероятно ще доведе до смущения, тъй като много родители ще трябва да останат вкъщи. Очаква се повече от 100 000 учители да напуснат класните стаи в 23 000 училища в Англия и Уелс.

Зимните стачки

Според съвместния секретар на NEU Кевин Кортни помощниците на учителя са започнали да напускат работа, за да работят в магазини. "Често можеш да получиш по-добро заплащане в супермаркет за по-малко квалифицирана и по-малко отговорна работа", каза той във вторник в интервю.
Сред стачкуващите държавни служители ще бъдат и служителите на граничните служби на летищата и големите пристанища. В допълнение към проблемите на правителството, профсъюзът на обществените и търговските служби заяви късно във вторник, че около 1000 служители на граничните сили, които работят отвъд Ламанша в Дувър, Кале, Кокел и Дюнкерк, ще проведат 4-дневна стачка, която ще започне на 17 февруари. Това вероятно ще попречи на почиващите, които се връщат в Обединеното кралство с ферибот по време на училищната ваканция.
В сряда няма да се движат и влаковете "Гетуик Експрес" и "Хийтроу Експрес", които обикновено превозват пътници между аерогарите и централен Лондон.
От Хийтроу съобщиха в сряда сутринта, че граничният контрол работи нормално, тъй като няма отменени полети.

Ограничаване на стачките
Според Саймън Уелър, помощник-генерален секретар на профсъюза Aslef, преговорите с машинистите са се "върнали назад". "Сега сме в по-лошо положение, отколкото бяхме преди шест месеца".
Въпреки това друг железопътен профсъюз, който от месеци координира стачките, заяви във вторник, че е получил подобрена оферта от железопътните оператори и сега ще обмисли дали да я предложи на членовете си за гласуване.
Миналия месец Конгресът на профсъюзите призова работниците да проведат на 1 февруари ден за "защита на правото на стачка" в отк на протест срещу прокарваното в парламента законодателство, което цели да ограничи стачките в някои ключови отрасли чрез налагане на минимално ниво на обслужване в дните на стачка.

Законодателството, което в понеделник беше прието в Камарата на общините и сега се преминава в Камарата на лордовете, ще определи минимални изисквания за работата в дни на стачка на пожарната, бързата помощ и железопътните служби, като за неспазването им ще се налагат санкции.

Планираният закон обхваща също така здравеопазването, образованието, извеждането от експлоатация на ядрени съоръжения, охраната на границите и други видове транспорт, но тези сектори ще бъдат предмет на доброволни споразумения за минимални нива на обслужване.
"Нашето послание към министрите е следното - спрете да атакувате правото на стачка и започнете да преговаряте добросъвестно със синдикатите за възнаграждения в публичния сектор", заяви в изявление генералният секретар на TUC Пол Новак.

В сряда, той добави, че „не се интересува от бира и сандвичи или пък чай и съчувствие“ и иска единствено да обсъжда по-високи възнаграждения за работниците.