Обединеното кралство смекчава реформите, които планираше за Лондонското Сити

Промените са далеч от драстичните реформи през 80-те години, които превърнаха Лондон в световен финансов център, и от тези, за които се заговори по времето, когато Лиз Тръс беше премиер

17:15 | 9 декември 2022
Обновен: 18:02 | 9 декември 2022
Автор: Джо Мейс и Катрин Грифитс  
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Обединеното кралство представи пакет от реформи в сектора на финансовите услуги, които обхващат множество сфери, но не могат да се нарекат „Големият взрив“, който политиците обещаваха по-рано тази година и много вероятно няма да доведат до значителното преструктуриране, което някои поддръжници на Брекзит си представяха.  

Наричани „Единбургските реформи“, мерките включват разхлабване на специалните правила за обособяването на част от банковия капитал, с което се намалява тежестта върху по-малките банки. Плановете включват и замяна на европейските регулации, които покриват сфери като споделяне на информация за финансови продукти, според информация от британското финансово министерство. Правителството заяви, че ще преструктурира и „наставническите правила на Европейския съюз, които отказват компаниите да излизат на британските фондови пазари“.

Промените са далеч от драстичните реформи през 80-те години на миналия век, които превърнаха Лондон в световен финансов център, и от мащабните промени, за които се заговори по времето, когато Лиз Тръс беше министър-председател. Много от реформите от този период бяха отложени, както и фразата "Големият взрив 2", което е мълчаливо признание на факта, че краткосрочните промени ще бъдат сравнително ограничени поради тяхната сложност и съпротивата на критиците.

"Не става въпрос за дерегулация", заяви по телевизия Bloomberg Крис Хейуърд, председател на политическата комисия за Лондонското сити, който приветства промените, като същевременно отбеляза, че те са много по-незначителни в сравнение с Големия взрив от 80-те години на миналия век. "Целта на плановете е да се направи така, че регулациитеда са пропорционални на стимулирането на растежа."

Като част от промените в обособяването - което изисква от банковите групи да отделят услугите си за банкиране на дребно от инвестиционните и международните си банкови дейности - Министерството на финансите ще проведе консултации за повишаване на прага, при който се прилага режимът на обособяване от 10 млрд. до 35 млрд. лири за депозити на дребно.

Обединеното кралство също така заяви, че ще се стреми да замени правилата от епохата на ЕС относно регулирането на продажбите на късо. Новият самостоятелен режим ще бъде "съобразен с нуждите на пазарите, дружествата и инвеститорите в Обединеното кралство", се посочва в документа на Министерството на финансите.

"Напускането на ЕС ни дава златна възможност", заяви в изявление министърът на финансите Джеръми Хънт, като обяви повече от 30 мерки. "Ние въвеждаме гъвкав, пропорционален и домашен регулаторен режим, който ще отключи инвестициите в цялата ни икономика."

Другите обявени реформи включват: - създаване на система за управление на риска, в която да се включат и други институции:

- Определяне на официална второстепенна цел на финансовите регулатори на Обединеното кралство да насърчават растежа и международната конкурентоспособност на сектора

- Преразглеждане на режима за висши ръководители и сертифициране през първото тримесечие на следващата година

- Планове за отмяна на правилата на ЕС "Платежоспособност II", за да се позволи на застрахователите да инвестират в инфраструктурата на Обединеното кралство

- Преразглеждане на режима на проспектите, за да стане по-привлекателно за компании да се листват на борсата в Лондон

- Преразглеждане на предоставянето на инвестиционни проучвания в Обединеното кралство, включително на последиците от забраната на MiFID II за банките да обвързват разходите за проучване на дружества с други такси

- Изключване на банкови групи без големи операции по инвестиционно банкиране от режима на обособяване

Британското правителство се опитва да се възползва от регулаторните възможности, произтичащи от Брекзит, като се стреми да промени правилата, за да освободи капиталовите пазари и да привлече бизнес в Лондонското сити.

Но неотдавнашните му опити за промяна на правилата на Ситито понякога предизвикваха спорове, като например предложеното ново правомощие за намеса над регулаторите, което беше отхвърлено от министъра на Ситито Андрю Грифит. По-техническият обхват на "Единбургските реформи" е знак за водещата роля, която Обединеното кралство играе в разработването на голяма част от регулациите на ЕС в областта на финансовите услуги, което означава, че има малко възможности за незабавна промяна.

"Важно е хората да не преекспонират това - няма усещане за връщане към света отпреди финансовата криза", каза Джонатан Хербст, глобален ръководител на отдела за регулиране на финансовите услуги в Norton Rose Fulbright. "По-голямата част от регулаторния режим на Обединеното кралство отразява или международни ангажименти, или политика, развивана в продължение на много години, за да отрази поуките от опита. Така че приказките за "Голям взрив 2" може да се окажат пресилени."