Ударите над енергийната мрежа на Украйна са отговор на провокативните атаки на Киев

Руският президент окачестви тези удари като принудителни в телефонен разговор с германския канцлер

15:00 | 3 декември 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Ударите над енергийната мрежа на Украйна са "необходими и неизбежни", заяви руският президент Владимир Путин в първия си разговор от средата на септември насам с германския канцлер Олаф Шолц.

В прессъобщение на сайта на Кремъл относно телефонния разговор между двамата лидери се казва, че в него е било отбелязано, че "руските въоръжени сили дълго време са се въздържали от насочени ракетни удари срещу определени цели на територията на Украйна, но сега подобни мерки са се превърнали в принудителен и неизбежен отговор на провокативните атаки на Киев срещу руската гражданска инфраструктура, включително Кримския мост и енергийни съоръжения".

Украйна отхвърли всички обвинения за организиране на взрива над моста, както и за удари на руска територия.

Путин е критикувал и "деструктивната линия" на западните държави, включително и Германия, които оказват политическа, финансова и военна подкрапа за Киев. По тази причина и украинските власти отхвърлят идеята за каквито и да е било преговори.

От своя страна Олаф Шолц е заявил, че Русия първо трябва да изтегли войските си от Украйна, за да се мисли за мирни преговори и търсене на дипломатическо решение на проблема, допълва Euronews, цитирайки говорителя на германския канцлер.

По време на разговора, продължил един час, Шолц е осъдил ударите, които Русия извършва над гражданска инфраструктура в Украйна и е заявил пълната подкрепа за Украйна срещу руската агресия.

Повече по темата вижте на Investor.bg.